1 черв. 2011 р.

Щодо підвищення ефективності та гарантій соціального захисту

Розглядаємо питання про включення до порядку денного проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо підвищення ефективності та гарантій соціального захисту), реєстраційний номер 8453, автор законопроекту Бондарев депутат. Немає. Від комітету голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій Іванович Семинога, будь ласка. 
12:41:44
СЕМИНОГА А.І.
Дякую, Адам Іванович. Шановні колеги, проекту Закону  України про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", реєстраційний номер 8453, внесений народним депутатом України Бондарем передбачає збільшення компенсованої державою частки вартості продуктів харчування, якими забезпечуються громадяни першої і другої категорії, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, збільшення грошової допомоги громадянам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення у зв'язку з  обмеженням продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства, а також визначення гарантованої мінімальної  суми такої компенсації.
Комітет з питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи планує розглянути даний законопроект на сьогоднішньому засіданні, а я, в свою чергу, хотів би звернутися до вас з таким проханням. Шановні колеги, ми недавно відзначили 25-ту річницю Чорнобильської катастрофи, був розроблений державний план заходів, затверджений Президентом, ми цей план заходів виконали. Вдалося нам зібрати певні кошти для реалізації тих проблем, які є  на Чорнобильській атомній станції, але, на жаль, наші громадяни залишилися на одинці з тими проблемами, які породив Чорнобиль.
Я хотів би ще раз нагадати, що чорнобильське лихо було зупинено ціною сотень життів наших громадян, які зуміли зупинити цю проблему. Знову ж таки переконаний, що ми, народні депутати, як мінімум, повинні проголосувати за включення цього закону до порядку денного і прийняти його у першому читанні, таким чином хоч якимось чином зуміли компенсувати втрату здоров’я тим громадянам, які сьогодні проживають на територіях забруднених і є ліквідаторами Чорнобильської аварії. Дякую за увагу і прошу підтримати даний законопроект.

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Анатолію Івановичу.
Є бажаючі взяти участь в обговоренні? Прошу записатися.
Будь ласка, Сергій Гордієнко, фракція комуністів. За ним – Кармазін.

12:43:56
ГОРДІЄНКО С.В.
Сергій Гордієнко, фракція Компартії України, Полтавщина.
Безперечно, що фракція Компартії України буде голосувати за включення до порядку денного даного законопроекту. Я хотів би наголосити на тому, що чим далі у нас саме Чорнобиль іде в історії, тим більше проблем він приносить людям, ті, які врятували людство від атомної загрози.
І сьогодні є така проблема, проблема номер один. Це те, що не виконується діюче законодавство стосовно соціальних виплат, пенсійних виплат інвалідам-чорнобильцям. І вони змушені іти в суди, відстоювати і судитися із державою за свої права. Це ганебно. Бо один день у рік їх славлять і дякують, а 364 дні забувають про цю категорію людей, які врятували нас від загрози розбушувавшогося атома.
Наступне. Люди йдуть сюди, але управління Пенсійного фонду потім пишуть апеляційні скарги до судів вищих інстанцій, і вони судяться в апеляційних судах, і потім доходять справи аж до рівня саме київських судів. Але в Державному бюджеті не передбачаються кошти на виплату того, що відсудити ці люди в судах. Це величезна проблема.
Наступне. Загроза номер один для чорнобильців те, що існує законопроект про виконання судових рішень 7562, яким передбачається забрати більшість пільг у чорнобильців, які є. Тому ми  голосуємо за це, докладемо всіх зусиль, щоб поновити і захистити права чорнобильців і захистити їх.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Юрій Кармазін, "Наша Україна – Народна самооборона". Підготуватись Бондаренку.

12:46:10
КАРМАЗІН Ю.А.
Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни. "Наша Україна – Народна самооборона".
Шановні народні депутати! Ми кожен день, фактично, маємо дякувати тим людям, хто захищав нас від Чорнобильської катастрофи. Кожен день встаючи і дякуючи Господу, ми маємо дякувати їм. І мені прикро, що скільки людей загинуло, а ми навіть сьогодні не включили в порядок денний для обговорення законопроект номер 8227 – про денонсацію Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерацію про добудову енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької АЕС. І це в той час ми зробили, коли в жодній країні ЄС не введено в експлуатацію жодного ядерного реактора, за винятком того румунського, який будувався 24 роки.
Мені прикро, що ми далі заставляємо людей переживати на цю тему,  через це законопроект надзвичайно актуальний і потребує підтримки. Він потребує підтримки з огляду на те, що там чітко виписано, коли замінюється на 50 відсотків на 75 і 25 на 50. Очевидно, що ситуація, яка склалася з дотриманням прав чорнобильців вона така, яка має бути негайно обговорена і я звертаюсь до керівництва Верховної Ради, до керівництва комітету, тому що не нормально відбувається, коли інваліди першої, другої групи  чорнобильці, які мають отримувати пенсії по 8 тисяч гривень, по 7 тисяч гривень і 6, отримують сьогодні 900-800 гривень пенсії. Це не є нормально, це інваліди, повторюю, першої групи. Через те  цей законопроект треба приймати, я за. Але я прошу також розглядати це питання набагато ширше, звертаюся до керівництва комітету і Верховної Ради. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.
Будь ласка, Володимир Бондаренко, фракція "БЮТ".

12:48:21
БОНДАРЕНКО В.Д.
Володимир Бондаренко, "Блок Юлії Тимошенко", партія "Реформи і Порядок".
Безумовно, всі проекти, які стосуються Чорнобильської катастрофи, повинні розглядатися, при тому в прискореному порядку, але не без обговорення, як це останнім часом прийнято. Тому що якраз ми якусь таку антуражну, я б сказав, політичну складову вичленяємо, багато про це говоримо, а залишаються поза увагою ті громадяни, які ще залишилися живі. Кожного дня, проїжджаючи через Святошин, я бачу нові і нові плити, які з'являються на вулиці Чорнобильській біля обеліску, там десятки і сотні тисяч нових імен з'являється, це тих, хто помер. Але, на жаль, нова влада, яка сьогодні розказує про те, що вона багато вже зробила в соціальному плані, весь час іде від цих питань, ховається.
Наприклад, вчора замість того, щоб проголосувати закон, який би захистив інвалідів І групи, його просто відкинули. Відкинули пенсійне законодавство, відкидається законодавство, яке стосується дітей з багатодітних сімей, і багато чого іншого. Для чого треба було брехати, йдучи на вибори, про те, що ви вирішите всі ці питання майже не через день після виборів. Але до цього дня жодного кроку в соціальному плані на захист громадян України не зроблено. Навпаки, іде страшенний наступ на всі соціальні права, на економічні права громадян, іде страшне подорожчання. І от для того щоб відвернути увагу суспільства, придумаються різні червоні прапорці, придумуються різноманітні знову ж таки політичного характеру події, зокрема, розпочинаються репресії проти тих, хто сьогодні говорить правду, хто захищає людей. Це робиться свідомо виключно з однією метою: відвернути увагу суспільства від провальної політики нової влади, яка і не буде не провальною, бо вони не використовують жодну пропозицію опозиції, жодні здорові пропозиції, а тільки думають, що від руки одного з присутніх тут лідерів все залежить. Ні, та рука вже не туди давно рухається. Тому робіть висновки, шановні.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, є автор законопроекту. Прошу, Костянтин Бондарєв, дві хвилини.

12:50:46
БОНДАРЄВ К.А.
Народний депутата Бондарєв Костянтин Анатолійович, фракція "БЮТ –"Батьківщина".
Дійсно, є пропозиція перейти від політичних репресій до допомоги соціально постраждалим громадянам. І мій законопроект саме і спрямовує всі наші рухи для того, щоб… Почуйте, люди сьогодні отримують: є категорії – гривню 60, 2.10 чи 2 гривні 60 копійок  в місяць для того,  щоб отримувати додатково  харчові продукти, тому що вони постраждали в наслідок цієї катастрофи. 1 гривня 60 – що можна купити за ці кошти? А таких людей сьогодні нараховується в Київській області понад 500 тисяч. Людей дуже багато і треба їм допомагати, тим дійсно, хто постраждав.
Чому так виникло?  Тому що в 1991 році прийняли закон. Але ж після того, ви ж пам’ятаєте, це були ще карбованці. Перерахунки довели до того, що ми сьогодні бачимо певний маразм: 2 гривні коштує квиток на метро, а  гривню  60  людина отримує на місяць на харчові продукти.
Я запропонував підняти і, дійсно, закріпити певний відсоток від мінімальної заробітної плати – відповідно 75, 50 і 25 відсотків. Тобто люди будуть отримувати відповідно 235 гривень на місяць, 530 і 750. За ці кошти, щось можна купити.  Я прошу вас, давайте підемо на зустріч людям. Я прошу вас підтримайте цей законопроект. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, обговорення питання завершено. Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до Закону України  "Про статус і соціальний  захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо підвищення  ефективності та гарантій соціального захисту) (реєстраційний номер 8453). Прошу голосувати.

12:53:12
За-121
Питання не включено.
По фракціях. Партія регіонів – 3, БЮТ – 51, "Наша Україна" – 19, комуністів – 25, "Реформи" – 0, Народна Партія – 19, позафракційні – 4.

Немає коментарів:

Дописати коментар