6 вер. 2013 р.

Стенограма пленарного засідання 06 вересня 2013 року

ЗАСІДАННЯ ШОСТЕ
Сесійний зал Верховної Ради України
06 вересня 2013 року, 10 година
Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Г.КАЛЄТНІК

10:56:28
ЦИБЕНКО П.С.
Дякую. Фракція Компартії України, голова ради Організації ветеранів України.

Я хочу адресувати своє запитання Першому віце-прем'єру уряду України. А мова йде ось про що. На цьому тижні  я підготував запит на Прем'єр-міністра щодо фінансового бюджетного забезпечення виконання рішень судів від імені мільйонів чорнобильців, афганців, ветеранів війни, дітей війни.

Я хочу спитати, як буде вирішуватись це питання? адже в минулому 2012 році виконавча служба Міністерства юстиції мала виконати 441 тисячу рішень суду на суму 8.4 мільярди гривень. Реально виконано трошки більше 1,5 мільярди. То я ще раз хочу наголосити, як уряд збирається розраховуватись за ті рішення, які прийняті іменем України, підкреслюю?

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, "година запитань до Уряду" завершена. Давайте подякуємо уряду за участь в роботі Верховної Ради України. (Оплески)

Шановні народні депутати, відповідно до статті 25 Регламенту Верховної Ради України в п’ятницю ми маємо 30 хвилин для оголошення запитів. Дозвольте оголосити депутатські запита, що надійшли....

 ...Василя Самойленка до міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, міністра аграрної політики та продовольства України про незадовільне забезпечення питною водою постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Брусилівського району Житомирської області....

 ...Віктора Развадовського до Прем'єр-міністра України про недопущення зміни статусу зони радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи на території Житомирської області....

 ...Петра Симоненка до Прем'єр-міністра України щодо безпідставної зміни статусу населених пунктів України віднесених до зони радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи....

 13:11:43
ЖУРАВСЬКИЙ В.С.
Прошу Кабінет Міністрів України внести селище Городок  Радомишльського району Житомирської області до  переліку населених пунктів віднести  до зони радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Страта статусу призвела до того, що населення незаконно позбавили пільг, передбачених відповідним законом. А саме: громадянам  не додається  додаткова оплачувана відпустка; особи, які отримали захворювання під час проживання на забрудненій території, не можуть оформити належним чином інвалідність, отримувати безкоштовно ліки; втрачено пільгове пенсійне забезпечення на безкоштовну приватизацію житла; не виплачується грошова допомога на продукти харчування; під загрозою пільгове оздоровлення та харчування у школі та дитячому садку.

 Вважайте мій виступ як запит народного  депутата України до Прем'єр-міністра України  Миколи Яновича Азарова. Вірю, що  він мене почує. І дякую представнику   "Свободи" за те, що дав мені можливість виступити з точки зору своїх інтересів своїх виборців. Дякую.

 13:43:29
САМОЙЛЕНКО В.П.
Шановні депутати, шановні чорнобильці! Сьогодні серед жителів Житомирщини неспокій. Щодень, то нові сюрпризи підкидає влада. Одним з них є зазіхання держави на зняття третьої чорнобильської зони з постраждалих районів.

Ви знаєте, нещодавно  в стінах Верховної Ради  з питань Чорнобильської катастрофи проведено парламентські слухання, прийнято відповідні заходи,  спрямовані на захист постраждалих людей. І замість того, щоб виконувати їх, експертна група Національної комісії з радіаційного захисту населення України, яка фінансується з державного бюджету, на виконання рішення Указу Президента України про заходи пов'язані з 21-ми роковинами Чорнобильської катастрофи надіслала радам експертний висновок, яким рекомендує змінити статус населених пунктів Житомирської області, віднесених до зон радіаційного забруднення, мовляв, рівень дозового навантаження населення у післяаварійний період значно зменшився. Проте жителі знають іншу інформацію і цифри на собі, а не на вулиці Бастіонній, де зареєстрована нешанована людьми ця Національна комісія.

Щороку значно погіршується здоров'я людей, особливо дітей, у десятки разів зросла кількість патологій в порівнянні з доаварійним періодом, з неймовірною швидкістю зростає кількість смертей від онкозахворювань, пухлин серцево-судинної системи, ось вона реальність. Чиновники пояснюють свої добрі наміри тим, що знаття зони допоможе залучити інвесторів та сприятиме розвитку інфраструктури. Така позиція влади людей і мене дивує: чому все це робиться в тайні, без обговорення, ради з населенням? В рекомендаціях зазначається, що радіація розсілася природним способом, спираються на рішення експертної комісії. Якої комісії, де і коли вона працювала? Про це не знають ні в сільських, ні в районних радах. Що це за секрет? Зараз депутати всіх рівнів проводять свої сесії, на яких приймаються рішення про припинення цього безглуздя.

Не може бути і так, що висновки наших експертів різняться з висновками експертів зі світовим ім'ям. Американські вчені стверджують, що екологічний період розпаду Цезію137 у природньому середовищі становить від 180 до 320 років, а не 30 років, що передбачили наші експерти. Всім відомо, що японські міста Хіросіма і Нагасакі, які постраждали внаслідок атомного бомбардування в 1945 році, до цих пір не звернули, а тільки розширюють програму захисту свого населення, в нас же – все навпаки. Вважаю, згортання програми по захисту постраждалого населення від аварії межує зі  спрямованим геноцидом.
Адже термін дії Державної програми реабілітації  забруднених територій закінчився в 2010 році, а нова програма не розроблена. Отже державі байдужа доля понад трьох мільйонів українців, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

САМОЙЛЕНКО В.П.  Час розроблена Державної програми  подолання наслідків Чорнобильської катастрофи на найближчі 10 років настав. Основою, її метою має бути соціально-економічна та радіаційно-екологічна реабілітація забруднених територій, створення належних умов для зниження ризику захворювання людей.  Дякую за увагу.


Немає коментарів:

Дописати коментар