19 жовт. 2011 р.

ЗАСІДАННЯ ДЕВ'ЯТНАДЦЯТЕ  
Сесійна зала Верховної Ради України
19 жовтня 2011 року, 10.00 година
Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН


Шановні народні депутати, нам потрібно зараз розглянути питання в частині включення до порядку денного низки законопроектів. Насамперед проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" (щодо відновлення розмірів та порядку виплати пільг). Автор законопроекту –  Анатолій Матвієнко, будь ласка.

11:10:28
МАТВІЄНКО А.С.

Українська республіканська партія "Собор", блок "Наша Україна - Народна самооборона".
Шановні колеги, я хочу нагадати вам, що стало підставою для того, щоб запропонувати цей законопроект. 6 липня Кабінет Міністрів приймає свою постанову, якою практично ліквідовує пільги соціально вразливих категорій, таких як ветеранів війни, жертв нацистських переслідувань, звільнених в запас військовослужбовців, афганців та чорнобильців. Це практично те, що було в так званому законі про виконання судових рішень, що дало підстави штурмувати Верховну Раду. На підставі, значить, це було зроблено на підставі закону, який прийнято в червні, 3991, яким вносилися зміни в державний бюджет України.

Проаналізувавши цей закон, я хочу вам сказати, повірте на слово, він був прийнятий з порушенням Регламенту, тому що був внесений пункт 7, який дав підставу Кабінету Міністрів за рахунок найбідніших людей вирішувати проблему дефіциту бюджету, тобто відмінити практично пільги в 2011 році. І це є рішення неконституційне, воно не тільки є не регламентне, тому, очевидно, якщо ми є послідовні в захисті найменш захищених верств населення, ми маємо відмінити цей пункт у відповідному законі 3491. Саме на це зорієнтовано проект закону, який я пропоную вам розглянути. Більше того, ми будемо тоді послідовні у відповідальності перед цими людьми, оскільки, я думаю, Верховна Рада поступила мудро, відмовившись від розгляду законопроекту про виконання судових рішень, яким передбачалося віддати все це Кабінету Міністрів. Тому, хоч і 2 місяці залишається, але мені видається, що це не буде негативно віддзеркалюватися в нашому бюджеті. Оскільки це в бюджеті 2011 року не було передбачено. Тому я пропоную і прошу включити до порядку денного, обговорити і потім відповідно, якщо можна, в найкоротші терміни…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую. Шановні колеги, будемо обмінюватись думками? Будь ласка, два –  "за", два –  "проти" запишіться. Прізвища народних депутатів.

Олександр Чорноволенко, фракція "Наша Україна-Народна Самооборона". Наступним буде Прокопчук.

11:13:04
ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Шановні друзі! Олександр Чорноволенко, Народний Рух України. Очевидно, що пропозицію-законопроект пана Матвієнка варто підтримати з однієї простої причини. Що, коли ми викидали все це з бюджету за цей рік, ми порушували чинне законодавство, ми порушували Бюджетний кодекс. І очевидно, що навіть і з таких міркувань варто внести до порядку денного і проголосувати "за".

І абсолютно правий був доповідач, який сказав, що за рахунок вразливих верств населення, які вимагають державної підтримки в будь-якій країні світу, ми намагаємося, наша держава намагається, наш уряд намагається фінансувати такі безглузді проекти, як Євро-2012. В які включають будь-які інвестиційні проекти, які проводяться без тендерних процедур, а фактично розворовуються. І таким чином ми даємо можливість красти багатим за рахунок знедолення бідних.

Тому, очевидно, що ми повинні підтримати цей законопроект, це дуже слушна пропозиція. Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Прокопчук, фракція "БЮТ - "Батьківщина".

11:14:23
ПРОКОПЧУК Ю.В.
Прошу передати слово Миколі Томенку.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван, Микола Томенко, будь ласка.

11:14:36
ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги! Я не тільки хочу підтримати колег Анатолія Матвієнка і Павла Жебрівського, а поставити питання ширше. Ми сьогодні в ситуації з ініціативою уряду про переведення виплати всієї системи пільг через постанови Кабінету Міністрів, з огляду на рівень фінансових надходжень до бюджету, якось  забули.

В нас ситуація виглядає таким чином. Після відомих акцій тут біля Верховної Ради України, і афганців, і чорнобильців, Прем'єр-міністр підписав угоду з афганцями і чорнобильцями, де було заявлено про те, що уряд відмовляється від фактично ключової ідеї того законопроекту і подає пропозиції. І система пільг: перше – регулюється законами; друге –  вона не лише виконується по факту, як виконувалась в попередні роки, а збільшується в частині, наприклад, виплат інвалідам і ветеранам війни, і учасниками бойових дій, зокрема сім'ям, де хлопці не повернулися з Афганістану і таке інше. Я поцікавився: в якому стані справи? Уряд нічого нам е надіслав. Тобто просто не розглядати цей законопроект, не означає щось вирішувати.

Тому я абсолютно переконаний, що, Володимир Михайлович, можливо буде день Уряду, нам поцікавиться у Прем'єр-міністра і віце-прем'єр-міністра, і міністра соціальної політики, як вони бачать вихід з цієї ситуації. Бо якщо ми просто не розглядаємо, а вони, наприклад, в бюджет заведуть, що вони, так як в цій системі координат, що вони будуть постановами Кабінету Міністрів визначати, чи фінансувати чорнобильців, афганців чи ветеранів війни чи не фінансувати. Все рівно це прерогатива виключно законів України і Верховна Рада повинна визначити.

Тому, я вважаю, що ідея наших колег правильна, але треба її розширити і подивитися загалом, і сказати людям, якою буде соціальна політика в 2012 році від уряду Азарова і чи буде виконані хоча би ті підписані угоди з афганцями і чорнобильцями, які були відповідно оприлюднені в пресі. Тому я вважав би, що такий законопроект має право на існування, але ми, як Верховна Рада, повинні ширше поставити питання і розставити крапки в тому плані, що лише законами регулюється питання пільг в Україні.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петро Цибенко, фракція комуністів.

11:17:01
ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, Петро Цибенко. Шановні колеги! Шановні громадяни України! Я як член фракції Компартії України, а ще більше як голова Ради ветеранів України я хочу підтримати необхідність прийняття цього документу, бо де-факто, що міститься у пункті 4 "Прикінцевих положень" Закону "Про Державний бюджет України на 2011 рік"? А там міститься індульгенція на невиконання низки закону, або неповне виконання низки законів, а саме:  Закону "Про статус, соціальний захист  громадян які постраждали внаслідок  Чорнобильської катастрофи", "Про соціальний захист  дітей війни", "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких  інших осіб".

Власне кажучи, у Законі  про державний бюджет цього положення  бути не може, бо це порушення Конституції, це порушення чинного законодавства. 

Отже, фракція Компартії України  буде  підтримувати цей документ  і, ми вважаємо, що його треба приймати. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні колеги, ми завершили обговорення цього питання. Я повністю солідарний з тим, що ми повинні подивитися на цю проблему  у комплексі, а для цього требу було б всім нам прочитати  інформацію у газеті "Голос України" , як діяли уряди і Верховна Рада України з 2000 року, врізаючи  соціальні закони. І нас, очевидно, потрібно  було  провести інвентаризацію всіх законів і вийти на ті рішення, які  будуть  зрозумілі і прийнятні  людям.

Тому, я думаю, що   це має стати темою окремої, серйозної   розмови  Кабінету Міністрів  разом із Верховною Радою України.  Михайло Чечетов з цього приводу? Будь ласка.

11:18:56
ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, можно согласиться с логикой выступающих, но, я думаю, ключевой тезис, который прозвучал при  обсуждении, состоит в том, что  нужно  значительно шире посмотреть  на эту проблему, глубже посмотреть на эту проблему, фундаментальнее один раз, чтобы потом мы опять пять раз  не переделывали.

И вот, соглашаясь с логикой, высказанной выступающими, мы предлагаем не голосовать  за закон для того, чтобы глубже подготовить серьезный документ один раз. Спасибо.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу вас спокійніше. Ми ж практично  з вами і Михайло Васильович говорили   про ті речі, які всі говорили. Чому у нас  нате збурення? Давайте приймемо рішення нормальне.

Шановні колеги, ставиться на голосування пропозиція, прошу заспокоїтись, на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" (реєстраційний номер 9253). Прошу визначатись.

11:20:17
За-192
Рішення не прийнято.
По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 1, "БЮТ – "Батьківщина" – 99, "Наша Україна – Народна самооборона" – 43, комуністів – 24, "Реформи заради майбутнього" – 20, Народна Партія – 0, позафракційні – 5.
Рішення не прийнято.

Немає коментарів:

Дописати коментар