23 груд. 2011 р.

ЗАСІДАННЯ СОРОК ДРУГЕ

Сесійна зала Верховної Ради України
22 грудня 2011 року, 16.00 година
Веде засідання Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН

16:59:01
СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, ви знаєте, пройшло два з половиною місяці після розгляду бюджету у першому читанні. Що змінилося? Основ грошово-кредитної політики немає. Чи не так, пан Ярошенко? А як ви взагалі планували бюджет, не маючи основ грошово-кредитної політики? Які показники інфляції, ВВП, про що ви взагалі кажете? За два з половиною місяці не змогли зібрати спільне засідання з Національним банком України.

По-друге. Ви гарантували чорнобильцям, афганцям, пенсіонерам, інвалідам, що ви не будете чіпати пільги. Що ми бачимо у Прикінцевих положеннях? Вже не 16, а 24 категорії пільговиків тепер будуть залежати від того, з якої ноги прокинувся пан Ярошенко чи пан Азаров, є гроші у бюджеті чи їх немає.

Саме тому для мене абсолютно очевидно, ви надури мільйони наших громадян, бо ви свідомо у Прикінцевих положеннях заклали норму, по якій тепер фінансування буде відбуватися всіх соціальних програм не згідно з законом, а згідно з тим: є у вас кошти в бюджеті чи немає. А чи є у вас кошти в бюджеті? Давайте подивимося, які захищені статті вашого бюджету, на що йдуть ключові зростання. 400 відсотків – вдумайтесь! – на 400 відсотків зростає заповідний фонд спеціальних територій. Це там, де ви будете полювати разом з Януковичем? На 156 відсотків зростають видатки на утримання Генеральної прокуратури, 154 відсотків – перевезення вищих посадових осіб держави, 148 відсотків – апарат Міністерства соціальної політики. До речі, на 13 відсотків зростає дефіцит Пенсійного фонду, а апарат Пенсійного фонду на утримання йде на 1 мільярд гривень більше – рівно в 2 рази. 137 відсотків – внутрішні війська. От політика, яка буде проводитися цим урядом під час цього бюджетного року.

Ви не виплачуєте пенсії інвалідам, ви обмежуєте виплати всім соціальним категоріям – а вони не вимирають. Ви їм допомогу на поховання збільшуєте – а вони не вимирають. Ви тоді вирішили цим бюджетом остаточно добивати людей?!

Тому наша фракція, без сумніву, за цей бюджет голосувати не буде, бо фактично це бюджет остаточного знищення українців, це бюджет, в якому фактично жоден із малозабезпечених не знайде відповідь на запитання, як йому вижити. І тоді, панове регіонали, ви не будете помилятися після року цього бюджету, ви не будете плутати прізвище Януковича, бо його прізвище буде Віктор Федорович Каддафі і доля його буде точно така. Дякую!

17:05:22
КИРИЛЕНКО В.А.

В’ячеслав Кириленко, партія "За Україну!". Дуже погано, що немає в уряді, в ложі уряду нікого, окрім міністра фінансів. Це означає, що уряду або начхати на бюджет, або на Верховну Раду. Одне із двох. І перше, і друге – погано; і перше, і друге – не демократично.

Але я про інше. Мене здивувала одна гумористична фразу у Пояснювальній записці: вдалося зберегти соціальну спрямованість бюджету. Інакше, як гумором, назвати це неможливо.

Я не буду про всю соціалку в бюджеті говорити, але про деякі речі. От дивіться, пенсійна реформа імені Тігіпка, якого, до речі, тут немає. Дефіцит бюджету Пенсійного фонду – порядку 60 мільярдів гривень. Де пенсійна реформа? Чому знову бюджет повинен вкачувати в Пенсійний фонд 60 мільярдів гривень, а пенсії при цьому практично не підвищуються? А я вам скажу чому. Тому що всі номенклатурні пільгові пенсії лишилися, уряд боїться їх чіпати, а знову хоче зекономити на простих звичайних трудових пенсіонерах.

Дуже дбають про ветеранів, кажуть в уряді. Я вам доповідаю, хоча це має робити правдиво уряд. Допомога до Дня Перемоги одноразово на кожного ветерана війни в наступному році буде баснословно велика, на думку уряду, – аж 130 гривень на одного ветерана війни. Оце вам ще одна соціальна спрямованість.

Наступне. Дивіться "Прикінцеві положення". Зупиняється дія 13 законів, які стосуються мінімум 15 категорій людей малозабезпечених. І знову зупиняються пільги чорнобильцям, військовим пенсіонерам, дітям війни, сільським лікарям, ветеранам війни, ветеранам праці. А номенклатурі зупиняються? Ні. А силовикам видатки зменшуються? Ні. А може Президент на себе менше видатків у річищі загальної економії і економічної кризи передбачає? Ні.

Я вам скажу: понад 25 мільярдів гривень видатки лише на силовиків. А на чорнобильські квартири знаєте скільки? 50 мільйонів гривень всім людям, які стоять на черзі по чорнобильській черзі. А на утримання Президента – півтора мільярди гривень. От вам ще одне свідчення соціальної спрямованості цього бюджету.

Тому наша фракція голосувати за такий бюджет не може, оскільки він б'є по кожній простій людини, по тій, яка живе із зарплати, із пенсії, із соціальної допомоги. Цим людям бюджет не вирішує нічого. А от олігархам, які контролюють цілі галузі, він дає додаткові мільярди, абсолютно не в річищі політики економії у зв’язку із фінансовою кризою. Тому ми називаємо цей бюджет "бюджетом олігархів і силовиків" і голосувати за нього не будемо. Дякую за увагу.

17:08:38
ГРИЦЕНКО А.С.

Шановні колеги! Якщо ми говоримо про те, що в країні є Основний закон – Конституція, то за цей документ не можна голосувати. На сторінці 36-37 всупереч Конституції, всупереч рішенню Конституційного Суду зупиняється дія цілого ряду законів. Ми не маємо права піднімати руки "за", або тиснути на кнопку "за", це я думаю всім зрозуміло.

Що означає те, що записано на цих сторінках? Соціальні виплати будуть здійснюватися в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного бюджету. Простими словами, що це означає? Вийде сюди Микола Янович Азаров і скаже, як він говорить уже другий рік, наші попередники оставили нам руину, денег в бюджете нет и платить нечем.

Ми це чули тут вже неодноразово. Що це означає? Це означає, що понад 10 мільйонів громадян України 36-ти категорій позбавлені права, якщо буде проголосований цей антиконституційний закон, позбавлені права піти в суд і звернутися за захистом свого права, навіть в "кірєєвський суд". Їм забороняється , а вони це право мають згідно Конституції.

Що ще означає оцей допис антиконституційний? Це означає, що "Донбасс гонит порожняк". За підписом Азарова Ніколая Яновича і за підписом Червонописького і Андрєєва, голів двох громадських організацій, який очолює "Союз Чорнобиль" і афганців, було взято зобов’язання пунктом 1, що уряд відмовляється законом робити оце. Азаров збрехав афганцям і чорнобильцям, люди, які йшли в вогонь, на радіацію і на кулю, оцим документом, тут підпис Азарова. Тігіпко збрехав цим людям, який проводив переговори і я був присутній в міністерстві, коли ці переговори проводилися. Я думаю, що повинні зупинитися, йдеться не тільки про чорнобильців, афганців, а вчителів, шахтарів для Донбасу, Луганська спеціально кажу і для Донецька, і для Львівщини. Медики, сільські вчителі, пенсіонери, ветерани всіх категорій, ветерани праці, жертви нацистських переслідувань, усіх антиконституційно позбавляють їхніх прав. Я не популіст, ніхто не звинуватить. Замість того, щоб за два роки міністр соціальної політики Сергій Тігіпко вніс чесний закон, впорядкував пільги, вони ішли антиконституційним шляхом.

Тому опозиція не повинна голосувати і, впевнений, що буде негайне звернення до Конституційного Суду, щоб скасувати цей закон. Дякую.

17:11:48
ГОРДІЄНКО С.В.

Шановний головуючий, шановні громадяни України, всіх, хто слухав, вивчав і мав доступ до цього законопроекту, хочеться плакати, але плакати хочеться не від щастя, а плакати хочеться від горя. Дійсно, це бюджет 2012 року – бюджет нещастя, я ще раз підкреслюю, я хочу сказати, що це бюджет наступу на соціальні права, програми і соціальну сферу нашої держави.

Я ще і ще раз привертаю увагу, так як мої колеги до частини 3 "Прикінцевих положень" законопроекту Закону України "Про Державний бюджет на 2012 рік". Це із-за цього штурмувалася Верховна Рада афганцями, чорнобильцями, дітьми-війни – все, за що стоять сьогодні і мерзнуть у палатках під Кабінетом Міністрів, на майданах і площах у регіонах України ті ж афганці, які ціною свого життя рятували світ від атому, який вийшов з-під покори, сьогодні воно "не митьем, так катаньем" протягується в бюджеті 2012 року.

Ми, комуністи, чесно і принципово саме вам заявляли, що плюючи на всякі меморандуми, ви повелися на ту вудку і пішли домовлятися з урядом. Ми казали, що не буде ніякої домовленості, не митьем, так катаньем будуть протягнуті ті положення, які не дадуть вам права отримувати того, що ви заслуговуєте.

Я також хочу сказати, що це бюджет нижчення соціальної сфери. На прикладі Полтавської області наводжу. На заклади охорони здоров'я Полтавської області на 2012 рік виділяються кошти, які забезпечують лише на 63 відсотки до потреби. Я задаю собі питання і задаю всім полтавчанам: що робити регіональній владі? Що робити працівникам закладів охорони здоров'я? Що робити простим громадянам? Влада буде агітувати оптимізовувати мережу закладів охорони здоров'я, будуть скорочуватися заклади і будуть скорочуватися робочі місця в них. А громадянам України необхідно напевно помитися, одягти чистий одяг і не сподіватися на те, що вони отримають медичну допомогу, а потихеньку йти до кладовища. Це гірко, але це так.

Фракція Компартії України ні за яких умов не проголосує за бюджет, який нищить соціальні пільги і соціальну сферу нашої держави. Дякую.

17:14:58
ЦИБЕНКО П.С.

Шановні колеги, шановні виборці, шановні громадяни України. Окремо хочу звернутись до ветеранів, як голова ради Організації ветеранів України. Для фракції Компартії України абсолютно очевидно, що бюджет формується, у тому числі, за рахунок обкрадання найбільш знедолених верств населення: пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Підходи законопроекту 9127, про це сьогодні вже говорилось, записані у Державному бюджеті України. 

Більше того, відповідаючи сьогодні на запитання з залу, міністр фінансів заявив, що невиконання чинних, а значить ніким не скасованих законів прямої дії, це конституційна норма. І це заявляє державний службовець, за умови, що Конституційний Суд України уже декілька разів приймав рішення про неприпустимість обмеження законів прямої дії Законом про державний бюджет.

Друге, про що я хотів сказати. З державного бюджету зникла бюджетна програма щодо забезпечення автомобілями інвалідів війни і інвалідів чорнобильців. Шановні колеги, в черзі на отримання автомобіля по цій програмі стоїть біля 80 тисяч чоловік. Щорічно державним бюджетом виділяється на ці цілі від 80 до 110 мільйонів гривень. Справді мало, але це давало можливість щорічно інвалідам війни і інвалідам-чорнобильцям придбати близько 3000 автомобілів. Зараз такої можливості позбавили інвалідів, а значить прирекли їх до вимирання в чотирьох стінах.

Наступне. Протягом жовтня-листопада місяця, Кабінет Міністрів України "розмахував" перед населенням України меморандумом, який вони підписали з чорнобильцями і який вони підписали із ветеранами Афганістану. Так от, я хочу сказати тим ветеранам Афганістану, які мене зараз слухають, що цей державний бюджет порушує і цю домовленість. Бо 20 відсотків збільшення разової виплати до 5 травня не виконується, замість цього, збільшення складає 8 відсотків.

А якщо взяти в абсолютних цифрах розмір виплати до того, що це має бути передбачено законом, то це навіть зменшується.

І я хочу сказати ще про одне. На превеликий жаль, так ставиться влада не лише до ветеранів, пенсіонерів та інвалідів, так влада ставиться і, до речі, до науки, до того, що має складати майбутнє нашої країни. Бо ті суми, жалюгідні суми, які сьогодні закладені в бюджет, вони не йдуть не в яке порівняння з тими потребами, які є сьогодні.

Отже, я ще раз наголошую, фракція Компартії України голосувати за цей документ не буде.

Немає коментарів:

Дописати коментар