19 бер. 2013 р.

Стенограма пленарного засідання

ЗАСІДАННЯ ТРЕТЄ
Сесійна зала Верховної Ради України
19 березня 2013 року, 16 година
Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

16:23:35
Переходимо до слідуючого питання.
На розгляд вноситься проект Постанови (реєстраційний номер 2031) про проведення парламентських слухань на тему: "Про стан, заходи та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи" (17 квітня 2013 року). Є пропозиція розглянути цей проект Постанови за скороченою програмою. (Шум у залі)
Ставлю на голосування. Хто за те, щоб розглянути за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

16:25:08
За-193
Рішення прийнято.
Доповідач – Сех Ірина Ігорівна, голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Прошу Ірино Ігорівно.

16:25:45
СЕХ І.І.
Шановна громадо! Наближаються роковини Чорнобильської катастрофи, але актуальність і необхідність вирішення цілого ряду питань залишається. Тому ми вважаємо за необхідне привернути увагу народних депутатів України, уряду, громадськості до проблем подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

13 лютого цього року члени комітету відвідали зону відчуження та Чорнобильську АЕС. Ми ознайомилися з ходом робіт на об’єктах і зняттям з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС, поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом, станом реалізації проектів міжнародної технічної допомоги в першу чергу через спорудження нового безпечного конфайменту.

За результатами виїзного засідання було виявлено багато проблемних питань, які безпосередньо впливають на забезпечення успішної реалізації загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкту на екологічну безпечну систему.

Аналіз Чорнобильського законодавства, зустрічі з громадянами, які постраждали від катастрофи, свідчать про недосконалість самої системи соціального захисту цієї категорії, так і недоліки в реалізації визначених законом прав постраждалих. Перш за все це: пенсійне забезпечення, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи, зменшення реального фінансування чорнобильських програм з урахуванням індексу інфляції, надання медичної допомоги, забезпечення лікарем і житлом, підвищення соціального та медичного забезпечення дітей, які народилися від учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, та евакуйованих із зони відчуження після досягнення повноліття, проведення індексації розмірів грошових компенсацій вартості продуктів харчування для громадян, віднесення до першої та другої категорії і багато інших проблем.

Шановні колеги, ми вважаємо, що сьогодні має бути сформована нова, більш ефективна політика подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, яка поряд із традиційними заходами соціального захисту включала б активні заходи щодо розв'язання проблем охорони здоров'я, навколишнього середовища, зайнятості, формування економічної активності населення. Який стан виконання рекомендацій Верховної Ради, що було зроблено за минулий час, які завдання ставити на майбутнє?

Члени Комітету з питань екологічної політики пропонують провести парламентські слухання на тему "Про стан, заходи та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи" у середу, 17 квітня 2013 року о 15 годині у сесійній залі Верховної Ради України. Їх мета – проведення аналізу виконання рекомендацій Верховної Ради та надання конкретних рекомендацій Уряду України щодо комплексного розв'язання проблем подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Прошу підтримати Постанову про проведення парламентських слухань.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Давайте домовимося: ми розглянемо питання, закінчимо, я надам слово, і ми повернемося по тим питанням, які є. Давайте закінчимо розгляд цього питання.

Я прошу записатися для виступу по даному питанню. Від фракцій. Записалися два депутати. Фракція "Батьківщина", Абдуллін.

16:29:26
АБДУЛЛІН О.Р.
Прошу передати слово Яворівському.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кому?

АБДУЛЛІН О.Р. Яворівському.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яворівському прошу передати.

16:29:33
ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.
Шановні колеги! Володимир Яворівський, Київ, Троєщина, "Батьківщина". Маю моральне право говорити на цю тему, тому що був першим головою і створював перший комітет, Комісію у Верховній Раді з питань Чорнобильської катастрофи.

Я хочу нагадати вам про те, що сьогодні думати, що Чорнобильська катастрофа сталася 27 років тому і про неї можна забути. Це такий, якщо хочете, тихий собі такий злочин. Тому що за цей час накопичилася ціла система колосальних проблем від медичних аспектів – це здоров'я людей після Чорнобильської катастрофи, людей причетних, людей, які перейшли через це чорнобильське пекло, це одна проблема.

Друга, не менш важлива, а, можливо, ще більш важлива, ніж ця, це технічна проблема. Товариство, ну, ми повинні згадати про те, що уже від снігу падають стіни старого саркофагу, а нового ще, на превеликий жаль, ще немає. І ті наші донори європейські, які дають великі гроші на Чорнобиль, на превеликий даль, це чорна дірка сьогодні у нашому бюджеті. І роботи ведуться неймовірно повільно і неякісно. Я хочу також, щоб наші виборці знали про те, що в Україні сьогодні є вчені, які, фактично, сьогодні відкрили абсолютно новий аспект, який прискорити розпад радіоактивних речовин. На сьогоднішній день у зоні вісімсот тимчасових поховань, кладовищ із зараженою радіоактивністю технікою – машини, танки, вертольоти і тому подібне, яких підмиває вода. Я хочу нагадати також і про те, що є колосальна проблема проникнення ґрунтов.... поверхневих вод у води ґрунтові. Через те, я веду до того, що нам просто і Бог велів до роковин Чорнобильської катастрофи обов'язко....

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, Глазунов. Народний депутат Глазунов.

16:31:45
ГЛАЗУНОВ С.М.
Дякую. Хотів би сказати, по-перше, що фракція Партії регіонів буде підтримувати дану постанову. Але хотів би декілька слів привести. Ми коли з комітетом були на виїзному засіданні на Чорнобильській атомній станції нам подарували там дуже чудову книжку, її написали ті люди, які подолали цю катастрофу. Так отам є такі фрази, що дуже багато політиків, дуже багато політиків стали народними депутатами на трагедії чорнобильській, але потім позабували про чорнобильців. Дуже б не хотілось, щоб ми ці парламентські слухання превратили в політиканство. Ми за те, щоб пройшли парламентські слухання, щоб ми розглянули всі питання і чесно, відверто сказали, що за 20 років незалежності, вибачте, ні один уряд повністю не зміг виконати всі завдання законодавчі, які наприймали народні депутати. І не забувайте, що у 2010 році вперше 500 мільйонів євро при нинішньому Президенті були залучені для будівництва саркофагу. Ми за цю постанову.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Закінчили обговорення?
Прошу, Мохник, фракція "Свобода".

16:33:02
МОХНИК А.В.
Андрій Мохник, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Як евакуйований з міста Прип'ять у 1986 році, можу сказати, що стан виконання законодавства у сфері захисту осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, є, по суті, катастрофічним. Більше того, уряд Азарова-Тігіпка ще в тій, попередній своїй каденції, коли вони були "попєрєдніками", то він тоді своїми листами скасовував рішення судів, які вступили в законну силу, щодо нарахування пенсій чорнобильцям, щодо нарахування пенсій ліквідаторам-інвалідам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Вдумайтеся, не просто невиконання законів, а вже рішення судів, які вступили в законну силу! Тому це Україна має почути. Всеукраїнське об'єднання "Свобода" буде підтримувати цю постанову і буде брати активну участь в парламентських слуханнях.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Всі фракції висловилися.
Ставлю на голосування проект Постанови (реєстраційний номер 2031) про стан, заходи, та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

16:34:36
За-320
320 народних депутатів.
По фракціях: Партія регіонів – 160, "Батьківщина" – 74, Віталія Кличка – 34, "Свобода" – 34, Компартія – 0, "Позафракційні" – 18.


Немає коментарів:

Дописати коментар