19 бер. 2013 р.

Стенограма пленарного засідання

ЗАСІДАННЯ ТРЕТЄ
Сесійна зала Верховної Ради України
19 березня 2013 року, 16 година
Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

16:51:09
Розгадається проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Про стан виконання судових рішень в Україні", пропонується розглянути 22 травня 2013 року. Доповідає голова Комітету з питань правової політики Валерій Володимирович Писаренко, прошу.

Є пропозиція розглянути цей проект постанови за скороченою процедурою. Прошу проголосувати.

16:52:24
За-201
Рішення прийнято. Прошу.

16:52:31
ПИСАРЕНКО В.В.
Дякую, Володимире Васильовичу. Шановний Голово Верховної Ради! Шановні народні депутати! Я думаю, що проблема виконання судових рішень ні для кого не є чужою, Ви всі як народні депутати постійно отримуєте листи від людей, які потерпають сьогодні від неналежного функціонування фактично системи виконання судових рішень. Розмір проблеми до сьогодні навряд чи можна повністю зрозуміти. Тому Комітет з питань правової політики вийшов з ініціативою, одноголосно представники всіх парламентських сил звернулись до Верховної Ради за для того, щоб провести парламентські слухання і вийти на напрацювання тих питань, які допоможуть вирішити проблему. 

Щодня до нашого комітету надходять звернення громадян, юридичних осіб щодо порушення законодавства під час виконання судових рішень. Виконання судового рішення є невід'ємною частиною права на справедливий суд. Відповідно до статті 124 Основного Закону України судові рішення є обов’язковими до виконання на всій території України.

Водночас однією з найгостріших проблем вітчизняного судочинства є реальне виконання судових рішень. Саме реальне виконання судових рішень сприяє втіленню законів у життя та зміцненню їх авторитету. Судове рішення за своєю суттю охороняє права свободи та законні інтереси громадян і окрім того є завершальною стадією судового процесу.

Проведення парламентських слухань обумовлено потребою дослідження ефективності захисту прав громадян через механізм виконання судового рішення. Ми повинні з'ясувати, в чому проблема системи виконання судових рішень? Якщо це об’єктивні чинники, то ми як законодавці маємо на рівні закону вдосконалити процедуру виконавчого впровадження. Якщо причина полягає в суб’єктивній площині, то ми маємо вжити заходів для усунення цього недоліку. Вдосконалення законодавчого забезпечення системи виконання судового рішення неможливе без широкого обговорення та узагальнення практики діяльності державної і виконавчої служби, інших органів та посадових осіб, які відповідно до закону здійснюють примусове виконання судових рішень та провадять окремі виконавчі дії.

Члени комітету на засіданні 6 березня 2013 розглянули питання про проведення таких слухань на тему про стан виконання судових рішень в Україні та, враховуючи надзвичайну актуальність питання, підтримують необхідність проведення таких слухань 22 травня 2013 року. Їх проведення надасть можливість широкого обговорення проблемних питань у цій сфері та дозволить визначити напрямки подальшого вдосконалення механізму виконання судових рішень в Україні.

Шановні колеги, прошу підтримати зазначену постанову. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу депутатів записатися від фракцій для обговорення питання. Прошу, фракція "УДАР" Віталія Кличка, Ткачук.

16:55:43
ТКАЧУК Г.В.
Прошу передати слово Павлу Розенко.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

16:55:48
РОЗЕНКО П.В.
Шановні народні депутати, безумовно, нашу фракцію, фракцію "УДАР", турбує, в першу чергу, стан виконання рішень щодо соціальних виплат і щодо тієї несправедливості, яка зараз є. Мільйони чорнобильців, учасників бойових дій, інвалідів, працюючих пенсіонерів, науковців тощо не можуть добитися від держави виконання судових рішень по соціальних справах.

І виходить парадоксальна сьогодні у нас в Україні ситуація: коли суд приймає рішення в інтересах держави або державного органу, зокрема, Податкової адміністрації, Пенсійного фонду, рішення виконуються моментально, негайно і в той же час. Як тільки суд виграє простий громадянин, чорнобилець, інвалід війни, працюючий пенсіонер тощо, держава в особі уряду, Пенсійного фонду України починає розповідає про те, що у них немає можливості виконувати це судове рішення. Тобто ситуація насправді абсурдна, і права простої людини в цій ситуації грубо порушуються.

Безумовно, очевидно, що сьогодні борги по цим соціальним виплатам колосальні. Сьогодні вони складають біля восьми мільярдів гривень, але чим далі затягується ця ситуація, тим більше наростає боргів. І ми хотіли би чітко почути думку, перш за все, Кабінету Міністрів України. Що в такій ситуації планує уряд? Який чином уряд, Пенсійний фонд буде розраховуватися з нашими громадянами? Тому, очевидно, що фракція "УДАР" одноголосно підтримує рішення щодо проведення цих парламентських слухань.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", Микола Томенко.

16:57:55
ТОМЕНКО М.В.
Володимир Васильович, прошу передати слово депутату, який представляє фракцію "Батьківщина" місто Київ і Троєщину Володимир Яворівському.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Яворівський.

16:58:04
ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.
Шановні колеги! Я вже не буду казати, хто я, бо Томенко сказав.

Мені видається, що в нашій країні сьогодні стільки проблем, що слухання можна було б проводити з ранку до вечора, стільки в нас проблем. Та, яку, до якої ми сьогодні торкаємося є, справді, особливою. Депутати-мажоритарники, мабуть, знають, скільки звернень до них, буквально, щоденно від наших виборців з найголовніших якихось рішень. Я нагадаю, про що йдеться. Ви знаєте про те, що, фактично, уряд в ручному... Азаров у ручному режимі, фактично, відмінили пільги чорнобильців, афганців, навіть ветеранів Вітчизняної війни, порушивши цим, грубо порушивши законодавство. І до речі, того ж таки Азарова можна було б зараз брати за штани за тієї ж статтею, що посадили Юлію Тимошенко – перевищення його повноважень, він не мав права цього робити ніколи.

Через те, приходять люди в зв'язку з тим, що до нашого бюджету не заводяться гроші в тому випадку, коли є рішення, було подано судовий позов на державу. І держава повинна з своєї казни виплатити людині ці гроші. Фактично, ці гроші так само не виплачуються. Я думаю, що на цих слуханнях варто було б говорити і про виконання рішень судів європейських. Ми знаємо, скільки вже проти України не просто порушено, а вже винесено рішень, вироків проти української влади на користь українських громадян. Ці рішення не виконуються так само.

Через те я ще раз кажу, це колосальна проблема, велика проблема, яка стосується великого масиву українського суспільства. Через те її потрібно винести, обговорити. Хоч я мало вірю в те, що Азаров завтра зміниться – і поверне пільги чорнобильцям, афганцям та іншим верствам нашого населення.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Ігор Мірошниченко.

17:00:08
МІРОШНИЧЕНКО І.М.
Прошу передати слово заступнику голови фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Андрію Мохнику, будь ласка.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Мохник, прошу.

17:00:18
МОХНИК А.В.
Андрій Мохник, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Дійсно, в нашій державі президентська вертикаль влади підпорядкувала собі судову гілку влади, і знайти в судах справедливості просто неможливо. Але навіть якщо раптом людина прийшла в суд і знайшла тут справедливість, то в нас, в Україні діють подвійні стандарти, коли одним рішення виконується невідкладно, іншим рішення затягується, а потім взагалі скасовується якимись цидулками, які розсилає Кабінет Міністрів, розказуючи про те, що в них немає коштів, і тому управління соціального захисту не мають виплачувати ті кошти, які ті ж самі чорнобильці відсудили у держави відповідно до Закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Так само, до речі, як у нас тут, в залі. У нас в залі є сумісники, яких не позбавляють мандату впродовж місяців, але при цьому щодо інших застосовують просто невідкладно. Є ті, хто порушують Регламент, наприклад фракція комуністів, і не голосують, але їм навіть не зауважують на тому, що вони порушують Регламент. І от свідченням того, що, по суті, прості українські громадяни страждають від невиконання рішень судів, є те, що Європейський суд з прав людини оприлюднив інформацію про невиконання Україною 95 відсотків прийнятих ним за позовами українців рішень. І доходить буквально до абсурду, коли апогеєм стану невиконання рішення суду стала ситуація, коли виконавча служба не знайшла в лідера Комуністичної партії України, який має надто дорогий годинничок, Петра Симоненка, майна на суму, вдумайтесь, 14,5 гривень. 14.50 немає у лідера комуністів для того, щоб сплатити…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Компартії України, народний депутат Гордієнко.

17:02:26
ГОРДІЄНКО С.В.
Сергій Гордієнко, фракція Комуністичної партії України.

Я ще і ще раз привертаю увагу простих людей до того, що в Україні не дотримується, тотально саме порушується Конституція і закони України.

І отут ллють крокодилячі саме сльози, що проблема велика, ті, хто сьогодні перебуває в опозиції, а вчора перебував у владі. Так вона ніколи не була великою ні для опозиції, ні для влади. Вона завжди була великою проблемою для простих людей.

Я нагадаю, що всі сьогодні кивають і так люблять людей, що хочуть їх задушити в обіймах, кивають на певні рішення судів. Але я привертаю всіх і нагадую… увагу всіх і нагадую. В 2008 році при голосуванні за Державний бюджет України на 2008 рік нинішня опозиція, а тодішня влада проголосувала Закон України про Державний бюджет та внесення змін до інших законодавчих актів, яким одночасно внесла зміни або фактично 112 законів України позбавила соціальних саме виплат. І опозиція, і влада, по-черзі міняючись, – це одне ціле, ніякої там відмінності нема.

Інше питання. Чому сьогодні не виконуються судові рішення, прийняті іменем України. Іменем ні когось, а іменем України. Таких рішень десятки саме тисяч, і ми повинні це і обов'язково наполягаємо на проведенні парламентських слухань. Тут діти війни, чорнобильці, інші категорії. Я привертаю увагу до того, що ми у тому скликанні було прийнято Закон України про виконання судових рішень, яким малося хоча б реєструвати і потім, коли виконується… нараховується пеня і так далі. Сьогодні Кабінет Міністрів не розробляє механізму введення в дію цього законопроекту, але лицемірство… йшли, обіцяли пенсійну скасувать…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення закінчилось.
Прошу від Партії регіонів Чечетов.

17:04:53
ЧЕЧЕТОВ М.В.
Уважаемый Владимир Васильевич, уважаемые коллеги, уважаемые избиратели! Я прошу не обижаться на коллег из "Свободы". Если Господь Бог хочет кого-то наказать, он лишает разума. Поэтому не обижайтесь на них, Господь Бог уже их наказал. (Шум у залі)

А теперь, что касается конкретного вопроса. Я думаю, нужно будет рассматривать эту проблему, но уже сегодня, не дожидаясь рассмотрения, мы должны демонстрировать уважение к судам.

Два примера. Партия регионов, как европейская партия, уважает и выполняет решения судов. Как нам было не обидно, когда нашего коллегу лишали мандата, нашего сподвижника, нашего товарища, но 200 человек не пошли и не стали штурмовать суд. А что сделали вы? Что же вы делаете? Говорите одно, делаете другое. Да с такой позицией Европа для нас будет закрыта.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одне слово. Керівник фракції, одне слово. Прошу, Яценюк

17:06:23
ЯЦЕНЮК А.П.
Дякую, шановний Володимире Васильовичу. Я би до Михайла Васильовича хотів звернутися. Він правду сказав, що, якщо Бог хоче наказати, то він позбавляє розуму. Михайле Васильовичу, вам це не грозить. 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Переходимо до прийняття рішення.

Ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради України про проведення парламентських слухань на тему: "Про стан виконання судових рішень в Україні". Провести 22 травня поточного року для прийняття постанови за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

17:07:22
За-309
По фракціях. Партія регіонів – 153, "Батьківщина" – 72, Віталія Кличка – 37, "Свобода" – 34, Компартія України – 0, позафракційні – 13.


Немає коментарів:

Дописати коментар