9 вер. 2011 р.

Стенограма пленарного засідання Верховної Ради України (витяг)

ЗАСІДАННЯ ЧЕТВЕРТЕ
Сесійна зала Верховної Ради України
9 вересня 2011 року, 10.00 година
Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

11:31:00
БОНДИК В.А.
Шановна президія, шановний Володимир Михайлович! Я висловлюю клопотання від Комітету з питань правосуддя щодо включення до порядку денного законопроекту за номером 9127 –  це "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень".

11:39:52
Шановні народні депутати, Кабінет Міністрів  звернувся до Верховної Ради України із листом, і відповідно вніс проект Закону (реєстраційний номер 9127) про гарантії держави щодо виконання судових рішень, виключивши із нього попередній законопроект, який не підтримала Верховна Рада. Дискутивне питання, в тому числі щодо трубопровідного транспорту. Нагальність розгляду цього питання мотивована тим, що може постати питання про повноваження української делегації під час сесії ПАРЄ у зв'язку з неприйняттям відповідних рішень, які витікають (випливають) із відповідних зобов'язань України з цього приводу. (Шум у залі)
 Одну хвилинку, шановні колеги, не кричіть! Шановні колеги, я вас прошу, ми зараз обговоримо це питання і вирішимо все шляхом прийняття в демократичний відкритий спосіб рішення. А для цього запросіть депутатів в сесійну залу.
Я попрошу зараз, одну хвилиночку, міністра юстиції Олександра Володимировича Лавриновича, щоб він виклав позицію: чому (з місця, з місця) необхідно розглядати невідкладно питання про включення цього питання до порядку денного і прийняття рішення,  якщо буде воля Верховної Ради, в першому читанні, щоб потім уважно подивитися на позиції, які викликають заперечення.
Будь ласка, Олександр Володимирович. Я прошу вас.

ЛАВРИНОВИЧ О.В.
Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати, очевидно, що вам відомо, що 2009 року Європейський суд з прав людини ухвалив пілотне рішення "Іванов проти України", яке зобов'язує державу Україна привести своє законодавство у відповідність до Конвенції про права людини і до чинних законів України, які зобов'язують виконувати рішення, які набувають законної сили в Україні.
Оскільки ми маємо суперечливе законодавство, яке в окремих частинах передбачає мораторій на виконання судових рішень, не передбачає ресурсного забезпечення виконання судових рішень, постала необхідність того, що ми маємо прийняти такий закон, який випливає з рішення Європейського суду з прав людини.
Ми мали 2 роки термін на виконання цього рішення. Термін сплив 15 липня цього року з продовженнями, які просив уряд України. Термін закінчився. І наступні рішення, які мають прийматися до держави України – це введення певних санкцій. І одна з них, про яку сказав Володимир Михайлович – припинення повноважень парламентської делегації України в Раді Європи.
Оскільки тривалий час дискутувалося питання, яким чином це виконувати, ми трошки тут згаяли час. Тому я прошу, щоб сьогодні було прийнято рішення про включення цього питання до порядку денного і про його розгляд. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.
Шановні колеги, ну, зрозуміло, що це питання не сьогоднішнього дня, тому я прошу, давайте 5 хвилин запишемося по хвилині, щоб висловити свою точку зору. Одну хвилинку. Запишіться, 5 хвилин. Шановні колеги, будь ласка, запишіться. Прошу прізвища народних депутатів. Володимир Каплієнко.

11:43:42
КАПЛІЄНКО В.В.
Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги, я хотів би нагадати, що цей законопроект вже був внесений раніше під реєстраційним номером 7562, але того часу не був включений до порядку денного, тому його не голосували. Ну, безумовно, якщо говорити про необхідність прийняття такого законодавчого акту, з огляду на те, що тільки що повідомив нам міністр Лавринович, безумовно, треба, але що за цим стоїть? Чи не позбавимо  ми   самих незахищених пенсіонерів  і тих людей, які мають деякі вади чи постраждали, їх права на життя? Тому що всім нам відомо, що  в Україні нормального соціального захисту  люди не мають.
З огляду на це депутатська фракція , безумовно, буде підтримувати на включення у порядок денний і визначається зараз за підтримку у першому читанні з деякими правками, які стосуються II розділу цього законопроекту. Ми будемо голосувати  проти цього другого розділу. Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Ключковський, фракція "Наша Україна – Народна самооборона".
     
11:44:42
КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.
Дякую. Юрій Ключковський. Звичайно, та проблема, про яку говорив міністр юстиції,  щодо виконання в Україні рішень національних судів є гострою, і недаремно вже міжнародна громадськість звертає на це увагу.
Однак, я хочу звернути увагу присутніх  на дуже дивну структуру  законопроекту. В ньому є сім статей, які, дійсно, спрямовані на розв'язані  проблеми і на забезпечення виконання  рішень національний судів, а після того у Прикінцевих положеннях внесення змін до близько 20  різних законів, які різко звужують обсяг існуючих  прав.  З цього приводу Конституційний Суд України, якщо я не помиляюся, приймав вже  шість чи сім рішень. Конституція України забороняє  прямим текстом приймати закони, які звужують змін і обсяг існуючих прав …

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Валерій Бондик, фракція Партії регіонів.

11:45:55
БОНДИК В.А.
Шановні колеги, я думаю, ми можемо тут солідаризуватися, тому що мова йде про міжнародний авторитет держави, про зобов'язання України дотримуватись  міжнародних конвенцій, а в іншому зворотному випадку можуть бути і економічні санкції. Тому ніякого порушення Регламенту не було, засідання  комітету відбувалось, законопроект розглядався вже в цій залів, всі депутати знають  мотиви прийняття цього законопроекту.
Тому я прошу, шановні колеги, мова йде про  міжнародний авторитет України. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Деревляний, будь ласка, від фракції "БЮТ – "Батьківщина".

ДЕРЕВЛЯНИЙ В.Т. Прошу передати слово Андрію Павловському.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Павловський, будь ласка.

11:46:42
ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.
Шановні співвітчизники! Сьогодні ми розглядаємо закон фактично 7562, це саме той ганебний закон, який позбавляє соціальних виплат і пільг 16 категорій громадян. Почуйте мене, чорнобильці, учасники бойових дій, інваліди, діти війни і в кінці кінців міліціонери! Позбавляють пільг міліціонерів. До речі, вони мали право 50 відсотків від сплати комунальних послуг, а інваліди мали право на щорічну відпустку одноразову за рахунок держави, чорнобильці, інваліди Чорнобиля. Вони всього цього позбавляються. І це пряме порушення 22 статті Конституції, яка забороняє приймати будь-які законодавчі акти, нормативні документи, які звужують права, в першу чергу, соціальні права наших громадян. Це є антисоціальний, антинародний закон. Його в жодному разі не можна не те, що приймати, розглядати не можна. Хто його прийме, ну, той самі знаєте хто. І хай люди дивляться і все розуміють. (Оплески)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні народні депутати, ще 1 хвилина. Олег Ляшко стверджує, що він представляє всіх інших депутатів, що не записались. Будь ласка, мікрофон.

11:48:08
ЛЯШКО О.В.
Олег Ляшко. Дякую, шановний Володимире Михайловичу. Шановні співгромадяни, законопроект, який зараз обговорюється в залі, який намагається протягнути парламентська більшість, він спрямований на обмеження прав мільйонів українських громадян: чорнобильців, дітей війни, жертв нацистських репресій, пенсіонерів, військовослужбовців тощо, адже Перехідними положеннями до цього закону передбачається, що виплати вказаним категоріям громадян будуть здійснюватись не відповідно до закону, а в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України. Тобто фактично Кабінет Міністрів в ручному режимі залежно від доходів чи видатків бюджету буде визначати, які вам сплачувати допомоги. Тому це є антиконституційний закон, який обмежений на погіршення прав мільйонів українських громадян.
Цей закон не може бути проголосований, а інакше він викличе збурення в суспільстві. Мільйони людей вийдуть на вулиці.
Проблема невиконання рішень європейських судів є, але під приводом цієї проблеми хочуть обмежити права, крім того…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 
Шановні колеги! Всі виступаючі абсолютно мають логіку в постановці питання. Разом з тим, давайте будемо говорити про те, що це зобов`язання України ще дворічної давнини, і ми просто заганяємо ситуацію в глухий кут. Нам треба простіше… (Шум у залі)  Прошу вас, шановні колеги! Прошу вас, прошу! Нам треба у разі, якщо ми приступаємо до розгляду і приймем таке рішення, подивитися максимально, що ми можемо в цьому законі внормувати. Бо ми скільки завгодно будемо говорити, не внормуємо.
Була проблема в попередньому законі трубопровідному транспорту, яка викликала гострі заперечення, – вилучили.  І будемо дивитися й далі. Давайте переведемо в практичну площину діалогу і потім будемо пропонувати, щоб до кожної  статті, до кожного закону нам давали розрахунки, що є і що може бути. Це буде нормальний підхід, я думаю. Тому… (Шум у залі)  
Я прошу вас, шановні колеги!  Шановні колеги, я прошу вас! Я прошу. Прошу уваги!
Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного та розгляд законопроекту (реєстраційний номер 9127). Прошу голосувати.

11:50:46
За-251
Рішення прийнято.
По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 190, "БЮТ – "Батьківщина" – 0, "Наша Україна – Народна самооборона" – 13, комуністів – 0, "Реформи заради майбутнього" – 18, Народна Партія – 20, позафракційні… (Шум у залі)
 Шановні колеги, я прошу вас! Я прошу вас! Протокол про виключення із фракції отримано. Разом з тим, група депутатів звернулася до регламентного комітету і до мене особисто спростовуючи. Тому, шановні колеги,    я прошу, хай дасть заключення регламентний комітет – це перше. А друге… (Шум у залі) Я прошу… Друге, розберіться в себе в фракції, я не можу в вас ще розбиратися у фракції.

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, пропозиція: розглядати питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.
(Шум у залі)

11:51:59
За-244
Я виконую пропозицію комітету.
Шановні колеги, прошу вас. Доповідач – міністр юстиції України Олександр Володимирович Лавринович. Співдоповідач – заступник голови Комітету з питань правосуддя Валерій Анатолійович Бондик. Будь ласка.

ЛАВРИНОВИЧ О.В.
Шановний пане Голово, шановні народні депутати України. Я сказав кілька слів про необхідність розгляду сьогодні вже цього законопроекту. Тепер хочу відразу сказати кілька слів, відповідь на основні аргументи, які викликались противниками ухвалення цього проекту.
За 20 років існування української держави в цьому залі прийнята така  маса законів, які не забезпечували не грошовим, ні майновим ресурсом, який призвів до того, що сьогодні, практично, по кожній категорії пільг, які передбачені для громадян України, немає можливості і ніколи не було їх виконувати. Певні пільги взагалі ніколи не реалізовувались в нашій державі. Ми повинні бути чесною владою і сказати, що ми будемо виконувати всі закони, які чинні в Україні в тих межах, які дозволяє державний бюджет і державний ресурс. Нічого іншого все одно не буде, ми говоримо про те, що ми когось обмежуємо, ми навпаки підсилюємо гарантії того, щоб це все виконувалося і щоб ті державні діячі, які ухвалюють рішення, які призводять до збитків громадян, щоб вони в регресному плані самі з своєї кишені потім це відшкодовували. І про це треба сказати, це чітко записано в цьому законі. (Оплески) Те, що стосується змін в інші закони, це робити треба обов'язково. Не може бути конкуренції різних норм з тим, щоб потім не виконувалося знову нічого, і знову існувала ситуація, що на папері пільги передбачені, а в житті їх не існує, тому що не існує коштів таких у Державному бюджеті. І взагалі, у цьому ж залі, коли приймається б, на ці цілі приймається або 5 відсотків, або 10 відсотків від того, що треба виплатити. Навіщо обманювати своїх громадян?
Інша частина стосується того, що починаючи з 2001 року, коли вперше в цій залі був прийнятий Закон про мораторій на виконання судових рішень категорії державних підприємств, з того часу ці категорії збільшилися у кілька разів.

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради
України  А.І.МАРТИНЮК

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, Олександр Володимирович.

ЛАВРИНОВИЧ О.В. … громадянину, яке підприємство винне, яка у нього  форма власності, якщо йому не виплачують належні йому виплати?
Тому це не може бути перепоною для виконання судового рішення, і це вирішується цим законом. Я прошу, будь ласка, щоб ви продемонстрували свідомий підхід до того, що Україна повинна бути цивілізованою правовою державою, відповідальною перед своїми громадянами і перед європейським співтовариством, перед яким взяла зобов'язання, ратифікувавши конвенцію про права людини. Прошу підтримати цей проект закону.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Співдоповідач від комітету – заступник голови Комітету з питань правосуддя Бондик Валерій Анатолійович. Будь ласка.

11:55:21
БОНДИК В.А.
Шановна президія, шановні колеги! Дійсно, мова йдеться про приєднання України до Конвенції з прав людини і захисту судовими засобами прав людини ще з 50-го року, і у 97-му році ратифіковано Верховною Радою цей закон.
Шановні колеги, законопроектом пропонується запровадження механізму, за яким виконання судових рішень про стягнення коштів з державних органів, підприємств, установ чи організацій, боржника юридичної особи, примусова  реалізація майна якого забороняється, здійснюватися за рахунок коштів Державного бюджету у разі, якщо неможливо виконання судового рішення, за рахунок боржника.
Метою цього проекту є вирішення питання щодо погашення вже існуючої заборгованості, яка підтверджена національними судами за судовими рішеннями, відповідальність за виконання яких несе держава. Погашення такої заборгованості здійснюватиметься у порядку та строки, встановлені Кабінетом Міністрів, і це зазначено у цьому проекті, з урахуванням  результатів аналізу наявних фінансових ресурсів у державі.
Рішення комітету стосується того, щоб підтримати цей законопроект за основу взяти в цілому. Прошу голосувати.

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні колеги, переходимо до обговорення питання. Прошу записатися: два – "за", два – "проти".
Будь ласка, Юрій Ключковський. З місця?

11:57:00
КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.
Я буду з місця, дякую. Знаєте, я слухав доповідь, і в мене склалося враження, що виступав міністр фінансів, а не міністр юстиції, справедливості, права.
Шановні колеги, яке має відношення до виконання рішення суду обсяг пільг, які мають громадяни України. Яке це має відношення, скажіть, це тим малозабезпеченим, права яких ви хочете обмежити в неконституційний спосіб цим законом. Тому, мені здається, що той, хто хоче турбуватися про цивілізовану правову державу, має в першу чергу дотримуватися Конституції, виконувати рішення Конституційного Суду, а тоді вже дбати про те, як змінити ті закони, які є фактично сьогодні порожніми. Давайте думати спільно про ці механізми, але не в той варварський спосіб, який запропоновано.
Я прошу дати, Адаме Івановичу, я прошу дати можливість хвилину використати моєму колезі В’язівському.

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Вибачте, Юрію Богдановичу, продовжуйте, не можна передавати. Передавати можна, якщо не виступаєте. Перше слово стосується того, що прошу передати слово такому-то. Прошу продовжувати, Юрію Богдановичу.

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.
Тоді, з вашого дозволу, я продовжу. Я би хотів зрозуміти, для чого звужувати обсяг права працівників культури, фармацевтів, лікарів, медичних працівників, які працюють у сільській місцевості. Ми хочемо зробити так, щоб там не лишилося нікого з працівників культури, з працівників  фармації, аптеки вже позакривані в сільській місцевості всі, з працівників медичної сфери. Замість того, щоб створити державою умови для цього і це турбота не про тих працівників, а про мешканців сільської…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершили? Завершуйте, будь ласка.

11:59:14
КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.
Це лише маленький приклад того, як за розмовами про правову державу йде розкрадання держави. Замість того, щоб мільярдери виділили кошти на ці потреби, як це зробили німці і французи, ми займаємося от таким обкраданням народу. 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є пропозиція завершити це питання, а далі ми порадимося, як будемо працювати: з перервою чи без перерви. За Регламентом будемо працювати, просто 12 годин, я прошу, щоб ми завершили питання.
Бдь ласка, Сергій Соболєв, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Підготуватись Цибенко.

11:59:48
СОБОЛЄВ С.В.
Фракція "БЮТ – "Батьківщина" звертає увагу мільйонів наших співгромадян на те, що зараз відбувається в сесійній залі. Ви вслухайтесь тільки в ті категорії громадян: ветерани, чорнобильці, інваліди, вдови загиблих, учасники бойових дій. Цей список можна далі продовжувати. Виявляється у Януковича на них немає грошей. У Азарова на них грошей немає, на    золоті унітази, вибачте, є гроші, а на ветеранів війни немає грошей.
Друге. Що пропонується? Сьогодні відбулось шахрайство в комітеті: не було рішення комітету ніякого і не збирали комітет, жодного представника опозиції не було  на Комітеті з питань правової політики. Не брешіть! Ми вже збиралися з цього приводу і рішення комітет було ухвалено одноголосне. Все, що стосується скорочення пільг, відкинути, все, що стосується врегулювання питань безпосередньо судових рішень, підтримати. Тому не плутайте будь ласка і громадськість так само, бо всі подумають, що в Комітеті з питань правової політики працюють нелюди.
Третє. Фактично цим законом не просто скасовуються пільги, ви знаєте, що сьогодні заборгованість 100 мільярдів. Куди ви її дінете цю заборгованість? Її не можна скасувати заднім числом, її все рівно треба буде виплачувати. Що робить сьогодні сесійний зал? Тому наша пропозиція  фракції однозначна. І до вас ми звертаємось, пане Мартинюк, якщо ви поставите це питання на голосування, ми не дамо вам голосувати це питання. Це порушення Конституції, це порушення норм будь-яких законів, ви не маєте право це робити без висновків Конституційного Суду. Хочете красиво вийти з цієї ситуації, звертайтесь в Конституційний Суд або дайте нам можливість для цього звернутися, тоді будемо це розглядати.
Ми категорично проти розгляду цього питання і, вважаємо, це не личить парламенту шукати копійки тоді, коли мільярди йдуть повз ……… олігархів і всіх інших. Не може бути такої ситуації в державі. Тому ми просимо вас, зніміть це питання, не доводьте до гріха.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Цибенко Петро Степанович, фракція комуністів.

12:02:17
ЦИБЕНКО П.С.
Шановні колеги, шановні громадяни України! Фракція Компартії України ніколи в цьому залі не голосувала за подібні рішення, не буде підтримувати подібне рішення вона і сьогодні, це по-перше.
По-друге, я хочу сказати про те, що мене дуже дивує, коли міністр юстиції, який разом з Конституційним Судом має стояти на сторожі Конституції, виходить на цю високу державницьку трибуну і пропонує депутатам приймати рішення в порушення Конституції.
Третє, що я хочу сказати. Шановні колеги, коли ми працюємо в законодавчому органі, має бути хоча б якийсь рівень довіри між гілками влади. Що я маю на увазі. В липні місяці приймалися зміни до державного бюджету. І Прем’єр-міністр України, і перший віце-прем'єр запевняли: прийняті рішення по трьом категоріям –  оце межа того компромісу. Тепер бачимо, знову повернулися до цього самого закону і пропонується прийняти рішення.
Наступне, що я хочу сказати. Окрім того, що я є заступником голови фракції Компартії України, я є голова Ради ветеранів України. Рада ветеранів України прийняла рішення про неможливість підтримки цього документу. Скажу більше, 30 березня Рада організації ветеранів України разом з Київською міською організацією ветеранів пікетувала будівлю Кабінету Міністрів України з вимогами не приймати цей документ.
Отже, ще раз хочу наголосити, цей документ абсолютно антиконституційний, його не можна приймати. Це уже за межею зради наших батьків, наших дідів, наших людей, які знаходяться сьогодні за межею бідності.  Отже, я прошу всіх і звертаюся, в тому числі до ветеранів України: уважно відслідкуйте, які політичні сили, які депутати голосували…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

ЦИБЕНКО П.С. ... уважно відслідкуйте і не забудьте про це на майбутніх і всіх послідуючих виборах. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, заспокойтесь.
Так, від фракцій-груп, які не записалися, по одній хвилині. Будь ласка, Каплієнко, потім – Чечетов.

12:04:47
КАПЛІЄНКО В.В.
Депутатська група "Реформи заради майбутнього".
Шановні колеги, я хотів би нагадати, що цей законопроект  вносився раніше під номером 7562 і не отримав підтримки в цьому залі.  Хотів би звернутися до всіх нас і до громадян України, цей законопроект  має два розділи. Першим розділом затверджується механізм, за яким виконання судових рішень про стягненні коштів направлено на Державний бюджет України чи за рахунок боржника – юридичної особи.
Депутатська фракція "Реформи заради майбутнього" повністю і на сто відсотків підтримує цю тезу. Ми будемо голосувати за І розділ цього законопроекту в першому читанні.
Що стосується ІІ розділу, яким позбавляється право 16 категорій громадян на пільги, які визначені діючим законодавством, ми категорично проти цього і не будемо голосувати у другому читанні за цей законопроект у разі, якщо розділ ІІ буде збережений в тому ж обсязі.
Тому я хотів би ще звернути вашу увагу на те, що було рішення Конституційного Суду від 7 липня 2007 року, який вже забороняв позбавляти громадян України тих пільг, які на сьогоднішній день вони і мають. А якщо ми переносимо ці пільги, їх керування, за рахунок Кабінету Міністрів, то я впевнений, що буде така теза: грошей нема, пільг нема…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чечетов, фракція Партії регіонів.

12:06:13
ЧЕЧЕТОВ М.В.
Уважаемые коллеги, на обмане и на популизме государство  не построишь. На обмане и на популизме государство можно только разрушать. И только благодаря тому, что 20 лет вот здесь был обман, популизм превалировал, мы не можем вылезти из болота. Стыдно людям в округе в глаза смотреть, когда говорят: "Почему не выполняется закон, здесь же написано". Мы говорим: "Денег нет". Они говорят: "Ну, если ли у кого-нибудь хоть две клепки в голове в парламенте! Зачем вы принимаете законы не обеспеченные деньгами? Зачем вы нас дразните?" Поэтому сегодня мы должны поставить точку в этом популизме и брехне. Да, жесткая правда. Законы никто не отменяет, законы будут действовать, но финансирование будет идти с учетом реальной финансовой ситуации и реальных ресурсных возможностей бюджета. Это самое главное. Обман должен быть прекращен. Мы обманываем не себя, мы обманываем людей. И люди правильно говорят, что на следующих выборах популистам под крышей парламента делать нечего.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, завершуйте.  (Шум у залі)

ЧЕЧЕТОВ М.В. Время пришло прагматиков. Популисты, которые разрушают парламент, им не место в парламенте. И народ их выметет из парламента. Люди хотят правду. Этот закон сегодня отвечает реальной ситуации. Это первая буква в правде. И дальше будет торжествовать правда под крышей парламента.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, решта фракцій не наполягають на виступі? Ні. Тобто всі, всі, хто мав можливість за Регламентом виступити, вони скористалися своїм правом.
Шановні колеги, повідомляю, що комітет прийняв рішення прийняти за основу і в цілому. (Шум у залі) Я…

КАРМАЗІН Ю.А. Такого рішення комітету не було.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Анатолійович, будь ласка, мікрофон. Кармазін, будь ласка, мікрофон. (Шум у залі)

12:08:27
КАРМАЗІН Ю.А.
Шановний… Юрій Кармазін. Шановний Адам Іванович, ось я хочу, щоб було всім зрозуміло, що відбувається. Шахрайським шляхом з'явився сьогодні лист комітету. Я  відповідально заявляю, Юрій Кармазін, що  ось мій мобільний телефон, жодного запрошення не було. Пане Єфремов, розберіться, що це робиться. Нікого з опозиції ви не запрошуєте на таємні засідання  комітету. Ніде у нас у Регламенті не передбачено, що  є засідання таємні комітету, такого не передбачено. У Регламенті записано за скільки днів – за   п'ять   днів інформується про  порядок денний – це  чітко записано у комітетах. Є Закон про комітети.
Шановний Адаме Івановичу,  на брехні справедливості не побудуєте. Не буде легше  Європейському Суду з прав людини.
Нам сьогодні казав Ярошенко, що вони виконали рішення суду по "Лівеллі". А чому ж 2 мільйони рішень судів  по чорнобильцям, по дітям війни  не виконали? …

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! (Шум у залі)  Зараз, давайте домовимось. Справа у тому, що … Почекайте, будь ласка.
Я надав слово  Кармазіну у зв'язку з тим, що він є першим заступником  голови комітету, і він говорить, що не було засідання комітету. Тому він мав всі  підстави. Він назвав прізвище Єфремова. Будь ласка, репліка, одна хвилина.

12:10:01
ЄФРЕМОВ О.С.
Уважаемые коллеги, я очень  бы хотел, чтобы вы все успокоились и ответили на один простой вопрос. Когда правительство Тимошенко и Тимошенко лично  своим решением Кабинета Министров упразднила все льготы, я  еще раз подчеркиваю, решением  Кабинета Министров упразднила все льготы в противовес  решения Конституционного Суда, вы тогда все сидели, молчали. Когда мы  открыто вышли с предложением  и сказали, давайте мы будем честно перед людьми, что те льготы, которые никогда, еще раз  подчеркиваю, никогда не выплачивались в государстве,   мы все-таки  наберемся смелости и примем соответствующее решение, но при этом возьмем на себя ответственность, чтобы в дальнейшем все-таки поставить задачу  и выполнить те  законы, которые есть в нашем государстве,  вы почему-то занялись здесь в зале чистым популизмом. Это лицемерие, по-другому назвать невозможно. Спасибо. 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ключковський, будь ласка.

12:11:05
КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.
Адаме Івановичу, я прошу, щоб  ви застосували зараз прецедент, створений Головою Верховної Ради. Він відмовляється оголосити рішення фракції у зв’язку з тим, що є скарга до регламентного комітету. Сьогодні представники двох комітетів заявили про фальсифікацію рішення комітетів. Я прошу розглядати це як зроблене під стенограму пленарного засідання Верховної Ради звернення до регламентного комітету і відкласти розгляд цього питання до надання висновку регламентним комітетом.
(Шум у залі)  

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, шановні колеги, приймається. Я прошу регламентний комітет розібратись, вирішити, хоча… (Шум у залі)  Заспокойтесь. Був комітет, був комітет, значить правильно, що був комітет. (Шум у залі) Шановні колеги, заспокойтесь, заспокойтесь, Вадим. Нічого страшного немає. Якщо було засідання комітету, регламентний комітет підтвердить, що було.
Шановні колеги, таким чином, я розумію, що є заперечення щодо рішення комітету про прийняття закону в цілому.
Тому я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу у першому читанні проекту Закону про гарантії держави щодо виконання судових рішень (реєстраційний номер 9127). Прошу голосувати.

12:12:43
За-246
Прийнято.
По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 189, "БЮТ – "Батьківщина" не голосували, "Наша Україна – Народна самооборона" – 11, комуністи не голосували, "Реформи" – 17, Народна Партія – 19, позафракційні – 10.
Була пропозиція в зв’язку з тим, що ми не прийняли одразу як закон, про скорочення процедури підготовки до другого читання. Прошу голосувати.

12:13:30
За-238
Прийнято рішення.
Шановні колеги, у нас надходить перерва, давайте вирішимо, будемо без перерви чи  підемо на перерву? (Шум у залі. )

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України
М.В.ТОМЕНКО
 
ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошу Андрія Павловського, фракція "БЮТ - "Батьківщина", за ним буде виступати – Ірина Горіна. 
 
13:19:32
ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.
Андрій Павловський, "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина".
Шановні співвітчизники, сьогодні ми всі стали свідками, як влада Партії регіонів – Януковича прийняла черговий людожерський закон, який позбавив соціальних пільг, соціальної допомоги, соціальних виплат 16-и категорій громадян. І кого позбавили? Послухайте це. Ветеранів, інвалідів Великої Вітчизняної війни, інвалідів-чорнобильців, всіх учасників ліквідації Чорнобильської трагедії, дітей-війни, всіх військовослужбовців. Почуйте мене, міліціонери, коли будете розганяти мирні демонстрації, і вас позбавили усіх пільг. Позбавили пільг прокурорів, вчителів, лікарів – всього 16-и категорій. І це ж буквально на наступний день після того як прийняли людожерську пенсійну реформу, яка збільшила пенсійний вік на 5 років і примусила всіх, в тому числі  молодих за цю мізерну, ганебну пенсію працювати на 10 років більше.
І зрозуміло, що такі дії кримінальної влади олігархів, які вирішують всі соціальні проблеми за рахунок простих громадян викликають обурення, соціальну напругу в суспільстві. І для того, щоб збити хвилю народного протесту вони завчасно кидають за грати лідерів опозиції, патріотів, таких як Юлія Тимошенко, Юрій Луценко. І Юля Тимошенко вже 35 днів перебуває в нелюдських умовах за гратами. За що її судять? За те, що вона в форс-мажорних обставинах, в тяжкій кризі 2009 року змогла дати тепло, щоб було тепло в оселях Донецька, Луганська – повернула туди газ, реверс зробила?! Що дала газ в Європу!? За це її судять!? За те, що вона врятувала країну!?
В матеріалах справи відсутні будь-які матеріали, які доказують її винуватість. Навпаки, всі свідки обвинувачення свідчать на користь Юлії Тимошенко. Нема жодних доказів, що була якась шкода. Суд, нарешті, долучив до справи свідчення аудиту відомої компанії "Ернст енд Янг", яка заперечила звинувачення прокурора, що були якісь шкоди. Нема жодної шкоди, нема жодних збитків "Нафтогаза". Тримають за гратами невинну людину, тому що вона залишається найбільш популярним політиком, найбільш популярним лідером опозиції і могла би зараз зорганізувати, скоординувати дії людей на захист своїх соціальних прав. Після того як відбувається знищення, геноцид українського народу – потрібен справжній лідер, який зможе зорганізувати народ, стати на свій захист.
 
ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я не бачу народного депутата Ірини Горіної. Ну, немає Ірини Горіної. Я перепрошую, Михайло Васильович.
До слова запрошую Євгена Царькова, фракція комуністів. Наступним буде Михайло Чечетов, фракція Партії регіонів. З місця мікрофон Євгена Царькова. Лещенку, да?
 
13:23:03
ЦАРЬКОВ Є.І.
Слово передаю Лещенку.
 
ГОЛОВУЮЧИЙ. Народному депутату Лещенку Царьков передає, будь ласка.
 
13:23:15
ЛЕЩЕНКО В.О.
Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина. Шановні народні депутати, шановні виборці, в Україні, як це робилося протягом останнього двадцятиліття, продовжуються антинародні реформи. Причому їх насильницьке впровадження ніколи не припиняється, незалежно від того, яка група представників буржуазії, чи то помаранчевих, чи то регіоналів, чи ще якихось, приходить до влади. Мета у них одна – за ширмою начебто прогресивних реформ забезпечувати посилення експлуатації трудового народу та подальше збагачення олігархів.
Наші виборці вже звикли до того, що як тільки мова заходить про проведення якоїсь реформи, чекай погіршення життя простих людей, бо так трапляється завжди.  Вночі 8 липня поточного року група представників крупного капіталу в парламенті в особі 148 депутатів, що входять до фракції Партії регіонів, Народної партії Литвина, частини НУ-НС та перебіжчики від помаранчевих фракцій, а нині членів групи "Реформи заради майбутнього" ухвалила згубну для переважної більшості громадян України, Пенсійну реформу. Комуністи голосували "проти", бо ми завжди стоїмо на позиціях захисту інтересів трудящих.
Пізніше з'ясувалося, що народні депутати України, котрі брали участь у цій ганебній справі в азарті вислужитися перед вітчизняним та зарубіжним капіталом, не помітили, як попутно проголосували за те, щоб підвищити з 1 січня 2012 року розміри пенсій мільйонам громадян. Схаменулися та було пізно, бо восьма сесія закінчилася. Лише з цієї причини Закон про щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи не був поданий Головою Верховної Ради на підпис Президенту. А у вівторок 6 вересня ці ж самі депутати від буржуазії виправили свою "помилку", в лапках. Тобто позбавили мільйони людей надії на підвищення пенсій.
Фракція комуністів в Верховній Раді України виступає категорично проти пенсійного геноциду по відношенню до трудового народу. Вимагаємо від Президента не підписувати Закону про Пенсійну реформу, а застосувати до нього право вето. Лише тоді можна повірити в добрі наміри чинної влади. Але, на мій погляд, цього, мабуть, не станеться, бо влада служить інтересам крупного капіталу. Після впровадження ганебної Пенсійної реформи олігархи візьмуться за не менш ганебну земельну, а там житлова, трудова, територіальна, тощо і все -  на шкоду трудящим.
Отож, простим виборцям, котрим виживати стає все важче, вже давно пора зробити висновок, що справа не в поганому керівництві держави, бо воно в нас погане протягом останніх 20 років, а в капіталізмі. То ж слід думати на виборах, кого обираємо. Дякую.
 
13:56:03
В’ЯЗІВСЬКИЙ В.М.
Володимир В'язівський, "Наша Україна".
Дорогі українці, хочу додатково звернути увагу на антиконституційне рішення, яке сьогодні приймалось у Верховній  Раді. Це стосується законопроекту, який поданий саме Кабінетом  Міністрів за підписом Микола Азарова. Недавно частина виборців на стадіоні звернулася до іншої частини виборців. Це звучало дуже публічно, а тому спрощую трошки варіант цього звернення: "Спасибо жителям Донбасса за Президента Барабаса".
Тому хотів би сказати, мабуть, тепер уже всі мешканці України – і Сходу і Заходу, і Півдня і Півночі – можуть звернутися і подякувати нашому Прем'єр-міністру за такий законопроект, яким однозначно видно, як він вболіває за всіх українців, бо звучить-то ж гарно – про виконання… про прийняття за основу проекту Закону  про гарантії держави щодо виконання судових рішень. Ви думаєте, хоча б одна гривня з тих 150 мільйонів, які задекларувало у пояснювальній записці Міністерство юстиції, хоча б одна гривня в бюджеті на цей рік чи на майбутній рік закладена? Жодної.
Більше того, держава сказала: ми від обов'язків не відмовляємося, перед Європою ми покажемо, що ми хороші, але замість тих мільйонів боргів, які держава перед українцями має, перед вчителями, лікарями, пенсіонерами, ми вам виплатимо "дулю з маком". Отак саме написано в цьому законопроекті.
Тут говорили про дуже багато верств українців. Я хочу наголосити ще до одних, до яких, напевно, лунало це звернення зі стадіону під час знаменитого футбольного  турніру. Дорогі шахтарі, закон про… гірничий закон України, всі ми добре знаємо 43 статтю про гарантії, соціальні гарантії працівників гірничої галузі, так ось, шановні гірники, цих прав вас позбавляють, приймаючи цей закон, який нібито у своїй назві нічого спільного до позбавлення пільг немає. А тому ми, українці, однозначно, маємо знати, що ми робимо, і з ким завтра нам підставити плече, а кому ми маємо показати ту "дулю з маком", яку сьогодні влада показує вам, українцям.

Немає коментарів:

Дописати коментар