7 лист. 2013 р.

Обговорення законопроекту за номером 2072а

11:52:56
СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую, шановні колеги. Голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Сушкевич. Шановні колеги, комітет на своєму засіданні розглянув законопроект за номером 2072а, внесений народним депутатом Розенко та іншими колегами. І хай вас не дивує те, що сьогодні народні депутати, ну, особливо від опозиції, насамперед від опозиції, звертаються постійно до цієї теми, теми пенсійного реформування, теми покращення пенсійного забезпечення. Я звертаю на це увагу, тому що в комітеті приходить маса листів від пенсіонерів з нагадуванням. Шановні колеги, шановні народні депутати, згадайте те, що ви обіцяли під час виборчої кампанії, згадайте про те, що сьогодні треба зробити пенсію українською пенсією, залежною від стажу і заробітної плати, що сьогодні, на жаль, немає.

Один із важливих аспектів сьогоднішнього розгляду законопроекту 2072 – це питання справедливої пенсії. І першим, першою позицією, яку сьогодні я зазначив би в цьому законопроекті, це пропозиція народних депутатів, які автори цього законопроекту, здійснювати пенсійне забезпечення колишніх членів Кабінету Міністрів, тобто урядовців, і народних депутатів на загальних підставах. Шановні колеги, пропонується, щоб пенсія в Україні розраховувалась і начислювалася для всіх однаково, без привілеїв.

Я хочу нагадати знову ж сьогодні про святкування визволення Києва від німецько-фашистських загарбників. І наші переможці, а серед них якраз ті 73 відсотки пенсіонерів, які отримують середню заробітну плату, середню пенсію, вибачте. І сьогодні фактично, уявіть собі, більшість з них отримує пенсію на рівні 1200 гривень. Як може бути це справедливою пенсією, порівняно з тим як начислюється ця пенсія урядовцям і народним депутатам.

Одна із позицій цього законопроекту – ліквідувати соціальну несправедливість в тому, що торкається обчислення пенсій, розміру пенсій. І, безумовно, комітет підтримав одноголосно цю позицію законопроекту 2072а.

Крім того, традиційно автори законопроекту пропонують відновити норми, що були чинними до дати набрання чинності Законом України "Про заходи законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи", тобто так званої пенсійної реформи.

Тобто пропонується сьогодні цим законопроектом відновити норми пенсійного віку, страхового стажу, порядку обчислення розміру пенсій, перерахунку пенсій для працюючих, право на державну соціальну допомогу для громадян, що не мають права на пенсію і так далі.

Під час обговорення на засіданні комітету зверталася увага, що необхідно добавити до цих позицій пропозицію фракції "Батьківщина" (та, яка є сьогодні в законі Денісової, колеги Денісової від фракції "Батьківщина") щодо пенсійної реформи стосовно осучаснення. І члени комітету пропонували внести в другому читанні, безумовно, таку норму, яка стосується осучаснення пенсій для наших пенсіонерів. Тобто комітет пропонував і пропонує підтримати і цю норму, системну норму, добавивши її системним чинникам таким як є сьогодні осучаснення пенсій, які пропонувалися колегами з "Батьківщини".

Крім того, треба зазначити, що в цьому законопроекті пропонується відновити раніше діючий порядок призначення пенсій одноразової допомоги, а також порядок призначення пенсій за вислугу років військовослужбовцям – суттєвий чинник, який також сьогодні ліквідований під час пенсійної реформи.

І, безумовно, тема чорнобильців, про яку говори автор законопроекту, також вона сьогодні вирішена в цьому законопроекті і для чорнобильців пропонується максимальний розмір пенсій збільшити з 10 до 12 прожиткових мінімумів.

Комітет, наш комітет, Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів підтримує цей законопроект. Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики та…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу народних депутатів записатися на запитання до співдоповідача. Народний депутат Сабій, фракція "Свобода".


11:58:30
ЗЕЛИК Р.Б.

Руслан Зелик, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Скажіть, пане Валерію, будь ласка. От дивіться, першою причиною, про яку говорять члени Партії регіонів, коли вони не будуть голосувати за даний законопроект чи за попередній законопроект, про те, що немає фінансово-економічного обґрунтування. Дійсно, для лобістських законів його й непотрібно і вони приймаються тут в цій сесійній залі не по повній програмі, а по скороченій програмі.

Чи є от фактор відсутності фінансово-економічного обґрунтування тим моментом, який дозволяє нам нехтувати інтересами мільйонів людей? Дякую.

11:59:14

СУШКЕВИЧ В.М.

Шановний колега, хочу вам сказати, що на сьогоднішній день, на жаль, ситуація така, що практично жодних дій, які стосуються, які спрямовані на покращення пенсійного забезпечення, від профільного міністерства немає. І, скажімо так, давайте так, ну, гіпотетично не варта уваги пропозиція народного депутата Розенка і їх колег, які стосуються відновлення позицій, які були до пенсійної реформи. Що в заміну пропонується? Нічого.

Тому те, що пропонується цим законопроектом, воно суттєво, воно необхідно і воно сьогодні вимагається нашими виборцями, мільйонами і мільйонами пенсіонерів України, в тому числі, переможців під час Великої Вітчизняної війни, тим поколінням, яке зробило українську державу. Тому тут треба рахувати, зважувати і приймати рішення на корись наших пенсіонерів.

Прошу підтримати.


12:00:29
ГУЗЕНКО К.О.

Дякую. Шановний Валерій Михайлович, у мене до вас питання стосовно конкретики. Які є ризики навантаження сьогодні на Пенсійний фонд в зв'язку з прийняттям запропонованих змін? Дякую за запитання.

12:00:54
СУШКЕВИЧ В.М.

Шановний колега, я хочу вам сказати, що під час розгляду цього законопроекту ми намагались якось, щоб Міністерство фінансів, Міністерство соціальної політики конструктивно підійшло до пропозицій народних депутатів. Щоб ми знайшли той можливий фінансовий ресурс, який міг би передбачити вступ до чинності норм цього законопроекту.

Ви знаєте, я вам скажу таку річ, як би сьогодні до другого читання було запропоновано урядом, урядовцями, Міністерством соціальної політики, Міністерством фінансів, взагалі урядом, давайте ми зробимо якусь етапність по впровадженню норм цього законопроекту, системного законопроекту, який підтримає наших пенсіонерів, комітет розглянув би безумовно. Я думаю, що ми в пішли в варіанті цього етапного покращення пенсійного забезпечення наших громадян. Немає пропозицій, на жаль, немає по тому, як впроваджувати покращення.

12:02:14
КУЖЕЛЬ О.В.

Дякую. Валерій Михайлович, хочу вас подякувати за те, що очолюваний вами комітет підійшов до розгляду цих законопроектів, незалежно від партійної приналежності. Так і партія "Батьківщина" по кожному законопроекту, незалежно це від комуністів, від "УДАРу", від Литвина, ми стовідсотково віддаємо свої голоси на рішення проблеми зупинки ганебної пенсійної реформи. І хочу наголосити, це не зупинка і повернення до того, що було, а ми пропонуємо створення робочої групи і виробітку тих механізмів, які б допомогли більшості людей, яких сьогодні 9,5 мільйонів людей живе на мінімальну пенсію, зрозуміти майбутнє. Але, найголовніше, щоб це майбутнє зрозуміли діти. Я хочу вас за це подякувати і далі продовжувати в такому напрямі працювати. Дякую, Валерій Михайлович.

12:03:14
СУШКЕВИЧ В.М.

Я хочу сказати і прошу звернути уряд, і всі фракції на конструктивну пропозицію члена фракції "Батьківщина" Олександри Володимирівни Кужель. Вона пропонує створення робочої групи по опрацюванню всього того, що покращить пенсійне забезпечення. Якщо не влаштовує щось, давайте працювати в цій робочій групі. Колега пропонує в рамках і комітету, і міжкомітетських варіантів, але рухатись до того, щоб щось зробити для пенсійного забезпечення наших пенсіонерів. Я прошу звернути увагу на цю ініціативу, насамперед, урядовців, які б могли увійти до цієї робочої групи і попрацювати на конкретне вирішення питань наших пенсіонерів. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Валерію Михайловичу. Час для запитань вичерпано.

Шановні народні депутати України і гості Верховної Ради! Сьогодні о 12 годині 05 хвилин кияни вшановують пам'ять визволителів міста-героя Києва, всіх, хто поклав своє життя за визволення Києва і всієї України від фашистських загарбників, всіх героїв фронту і тилу, яких серед нас вже немає. Пам'ять про безсмертні подвиги цих людей вічна, вона в серцях у кожного із нас. Давайте вшануємо їх світлу пам'ять хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання) 

Оголошується перерва на 30 хвилин, до 12 години 35 хвилин.

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, продовжуємо наше засідання. Прошу народних депутатів записатися на виступи від фракцій.

Народний депутат Ірина Геращенко, фракція "УДАР Віталія Кличка".

12:36:06
ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні виборці, шановні колеги! Мабуть, надзвичайно символічним є те, що пенсійні закони стоять у порядку денному саме сьогодні, коли ми вшановуємо пам'ять тих, хто, дійсно, звільнював Україну і Київ від німецьких загарбників.

І надзвичайно показовим є той факт, що фракції опозиції зараз майже у повному складі сидять у сесійному залі для того, щоби голосувати за скасування тих недолугих норм пенсійної реформи і приведення у відповідність пенсійної реформи до європейських стандартів. І ми натомість не бачимо у цій сесійній залі представників фракцій більшості, які, мабуть, вважають, що вшанування пам'яті тих, хто загинув у війну і взагалі, підтримка пенсіонерів заключається в тому, щоб раз на рік вручити їм по квіточці.

Взагалі, знаєте, нашій фракції не вдалося сказати своє слово під час виступів на початку і заявити про те, що цинізмом надзвичайним є оголошення цього дня вихідним, тому що після Другої світової війни Київ було відновлено у рекордні терміни, в першу чергу, тому, що жінки, чоловіки, поранені на війни, підлітки працювали без вихідних, без уікендів, без відпусток для відновлення економіки. А в нас сьогодні влада гуляє, коли в Пенсійному фонді є така величезна діра, коли розпочалися затримки, невиплати зарплат і пенсій.

Тому наша фракція наполягає на тому, що, очевидно, нам потрібно змінювати нинішню пенсійну систему. Її потрібно змінювати системно, і саме тому наша фракція запропонували той законопроект, де, дійсно, йде мова про відновлення соціальної справедливості відносно всіх категорій населення, які постраждали через непродуману пенсійну реформу. І мова йде, дійсно, і про людей з особливими потребами, і про чорнобильців, і про афганців, і про науковців, і всіх тих, хто насправді віддав свою працю на економіку України, а сьогодні не може елементарно прожити на ту пенсію, яка встановлена нинішньою системою.

Знаєте, у нас дуже багато на цьому тижні говорять про євроінтеграцію. І от знову все залишається тільки в риториці, в той час як європейська пенсійна система вимагає рівного ставлення до всіх категорій пенсіонерів, а не так, як сьогодні, коли нинішня пенсійна система встановлює категорії різного сорту людей в Україні. І, дійсно, ті, хто отримують надзвичайно великі пенсії, є люди без навіть гальм – це судді, і є ті, у кого пенсія дуже обмежена.

І тому ми просимо: для того щоб ми не посилювали оці проблеми, які існують в нинішній пенсійній системі України, потрібно підтримати сьогодні законопроект партії "УДАР". Так само як і "УДАР" підтримає всі законопроекти, направлені на покращання пенсійної системи в Україні, розроблені нашими колегами. Бо в цих питаннях, соціальних, не може, шановні колеги, бути ідеології. Тут має бути тільки здоровий глузд. І ми звертаємося до всіх…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Народний депутат Олександр Присяжнюк, фракція Компартії України.

12:39:41
ПРИСЯЖНЮК О.А.

Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели! лот того, насколько любое государство исполняет свои социальные прямые обязательства перед народом в виде выплаты пенсий, заработных плат, стипендий, от этой степени зависит, насколько оно поистине народное и насколько народная власть. Советская власть, пользуясь лучшими завоеваниями Великого Октября, с достоинством и с умением дела исполняла свои обязательства.

В чем разница между советской властью и нынешней, которая 22 года правит бал в нашей стране? Разница в том, что при Советском Союзе, пользуясь завоеваниями Октября, советская власть ставила во главу угла интересы человека, его благосостояние и сделала главное, что необходимо для того, чтобы каждый работающий человек жил с достоинством, а именно: каждый рабочий человек распоряжался своим трудом и результатами своего труда. За 22 года Независимости это право убрали. Я хотел бы сегодня разложить на две составляющие того, что случилось.

Первое. Относительно наших пенсионеров, которые, действительно, получают мизерные и нищенские пенсии. Они не в состоянии сегодня себя не то, что прокормить, не в состоянии вылечить те заболевания, которые они получили, когда строили промышленность, когда возрождали сельское хозяйство. Сегодня они просто на грани выживания.

И вторая составляющая – это наша украинская молодежь, которая при нынешней ситуации просто-напросто не доживет до пенсионного возраста. Ведь по большому счету поднятие пенсионного возраста, поднятие страхового стажа оно сегодня больно ударяет и фактически сравнялось со средней продолжительностью жизни в нашей стране.

Мы сегодня заявляем о том, что не необходимо постоянно заниматься непонятным реформированием, а необходимо создавать новые рабочие места. От этого зависит то, как Украина будет развиваться и, если будут новые рабочие места, будут отчисления в Пенсионный фонд, тогда каждый пенсионер, каждый молодой человек, каждый гражданин нашей страны сможет нормально жить. Без этого решить ситуацию невозможно.

И я хочу отметить, что больше и больше и молодых людей, и пенсионеров, понимая эту ситуацию, они сегодня приходят и в Компартию, и в комсомол, и вы завтра увидите десятки и сотни тысяч пенсионеров, безработных, рабочих людей выйдут на манифестации по всей стране в честь Великого Октября для того, чтобы заявить о своих правах. И эти права будут услышаны рано или поздно, но в той стране, которая будет свободна от олигархов, от проходимцев и от фашистов. (Шум у залі)Спасибо.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

12:43:04
СУХИЙ Я.М.

Шановні, законопроекти пропоную… Шановні колеги, законопроект 2072 пропоную перевести на мову цифр.

От в країні 21 мільйон працездатного населення. На 13,1 мільйона пенсіонерів це здавалось би вот, ми в повній солідарній системі забезпечити всіх гідними пенсіями при умові високої зарплати, про що вже тут колега Кириленко говорив. Але з 21 мільйона сплачують внески, страхові внески до Пенсійного фонду 14 мільйонів, в тому числі в повному обсязі – 11 мільйонів. Так от в тих 11 мільйонах – це судді, прокурори, народні депутати, вчителі, медики – ті всі, які отримують пенсію не в повній відповідності до Закону про загальнообов'язкове державне соціальне пенсійне страхування.

Друга цифра. Закон про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, беремо за сто відсотків: 96 відсотків – це люди, які отримують пенсію по цьому закону. Всього 4 процентів стосується законопроект шановного колеги, 4 відсотків. Я вже вам тут називав ці цифри. Якщо ідея полягає в тому, аби повернути всіх знову до зрівнялівки, і це нібито підніме ріст пенсійних забезпечень, то це неправда, не буде такого.

Я взагалі оцим облесливим словам народних депутатів від опозиції не вірю. Бо як ви такі хороші, то я зараз буду перераховувати, скільки серед вас сидить нинішніх пенсіонерів-депутатів. Відмовтеся всі від своїх пенсій, ідіть на 1500 чи на 3200. Но ми ж це зробили, колеги! Чого мовите? Ми ж самі собі обмежили стелю виходу на пенсію. Я вам колись називав цю цифри 0,64 проценти, військовослужбовці – 0,7, держслужба – 0,7, прокуратура – 0,04, судді – 0,08, помічники депутатів, науково-технічна діяльність, журналісти державних засобів масової інформації, вчителі і медики. Ну, про що ми зараз тут можемо говорити?

І ще одне в мене застереження, тут словами оце "пенсійна реформа" жонглюють всі, попадя і не попадя. Дозвольте вам нагадати, нікого не ображаючи, пенсійна реформа почалася в грудні 1993 року, тоді депутати, коли були в тому скликанні, коли були прийнято концепцію соціального забезпечення, коли ми пенсійне забезпечення переводили в пенсійне страхування з якою метою? Зробити залежність з зарплати, стажу і розміру пенсійних виплат. Якщо всіх народних депутатів України позбавити цієї пенсії, а так не вийде, то ми пенсіонерам роздамо півкопійки. Але справа навіть не в тому.

Цинізм і непорядність таких підходів полягає в тому, що ми відволікаємо увагу людей від істинної причини маленьких пенсій, від продуктивності праці і від заробітної плати. Тут говорилося про те, що влада повинна сприяти демографічній ситуації. Та я кажу про тенденцію, а тенденція дійсно для нас, не тільки для нас…

12:46:35
ГОЛОВКО М.Й.

Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", 164 виборчий округ, Тернопільщина.

Шановні депутати! Пенсійна реформа, яка, в цьому сесійному залі вже неодноразово піднімалося це питання, дійсно турбує українців. Більше 15 мільйонів українців, які сьогодні зіткнулися з цією великою проблемою.

Кожен депутат, який працює і реально їздить на округ до виборців, він бачить сльози отих пенсіонерів, які сьогодні страждають від так званої цієї пенсійної реформи. Всеукраїнське об'єднання "Свобода" завжди підтримує будь-які пропозиції щодо ліквідації оцієї пенсійної реформи і відновлення соціальної справедливості.

Ми можемо констатувати, що ми отримали згідно цієї реформи. Ми підняли вік, ми підняли страховий стаж. Ми говорили про те, що буде ліквідований дефіцит Пенсійного фонду. Натомість ми бачимо, як щороку він зростає. І на сьогоднішній день вже сягає близько 70 мільярдів гривень.

До чого це призведе? Коли українці жебракують, маючи копійки, не в змозі вижити в таких умовах? Що ми сьогодні пропонуємо?

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" зареєструвало свій законопроект номер 1247, який якраз і пропонує ліквідацію дефіциту Пенсійного фонду. Який і є сьогодні якраз основною проблемою для виплати пенсій для наших пенсіонерів.

Суть цього законопроекту наступна. Вона пропонує вирівняти між максимальною і мінімальною пенсією різницю в 5 разів. Не більше.

Дальше. Ми пропонуємо скасувати оцю несправедливість, так би мовити, спецпенсії, які на сьогоднішній день отримують практично майже 3 мільйони пенсіонерів, які отримують пенсії в розмірі від 10 тисяч гривень, навіть 50, а деякі і 100 тисяч гривень. Оце якраз є найбільше навантаження на Пенсійний фонд, який і його роздуває, і збільшує борг Пенсійного фонду.

Як з ним потрібно боротися, як ліквідувати цю проблему? В першу чергу, звісно потрібно би вивести з тіні ринок праці і відновити умови те, щоб люди повинні нараховувати заробітну плату в Пенсійний фонд і відрахування, які сьогодні, на сьогоднішній день близько 50 відсотків ринку праці працює абсолютно в тіні. І це є велика проблема. Ми повинні запропонувати ряд інших механізмів, які би могли би вирівняти цю ситуацію, яка сьогодні склалася напругою в нашому суспільстві. Ми будемо підтримувати цей законопроект, бо кожен законопроект опозиції, який би, хоча неповністю вирішує, а частково пом'якшує цю ситуацію, це є вже покращення для наших пенсіонерів.

Ми бачимо, як Партія регіонів принципово не голосує за скасування пенсійної реформи, бо вони ставляться ганебного до свого народу, вони знущаються над ними, ми бачимо як українці страждають. Але ми це питання кожен раз підніматимемо і віримо в те, що знайдемо голоси для того, щоб скасувати цю пенсійну реформу, тому що ми повинні зупинити геноцид українців і жебракування українського народу. Ми підтримуємо цей закон. Слава Україні!

12:50:05
ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні члени парламенту, в першу чергу, хотів би розпочати з пенсійної реформи. Вся дискусія про те, що пенсійна реформа, яка була проведена урядом Азарова, який призначався Партією регіонів та комуністами, зводиться тільки до одного: Партія регіонів не бажає змінити цей закон, Партія регіонів не бажає голосувати за десятки законопроектів, які вносила українська опозиція. Партія регіонів не бажає справедливості в пенсійній реформі і в пенсійній системі. І саме вони призвели до того, що 90 відсотків українських пенсіонерів отримують пенсію на рівні 1 тисячі гривень.

Ми пропонували чіткі шляхи виходу з цієї ситуації. Це осучаснення пенсій, при чому поетапне. Це скорочення витрат державного апарату, це продаж державних резиденцій Президента Януковича і скорочення витрат на чартерні перельоти, на спецобслуговування і на неймовірний державний апарат, який сьогодні утримується за рахунок пенсіонерів та платників податків. Це створення робочих місць, це інвестиційний клімат і це підписання угоди між Україною і Європейським Союзом.

Але про яке підписання угоди може йти мова, якщо сьогодні Партія регіонів знову розпочала політичні переслідування по відношенню до депутатів опозиції? Щойно маски-шоу, які очолюються Податковою міліцією, прибули на суб'єкт підприємницької діяльності, який є у власності родини Луценків, закрили повністю все підприємство, всіх арештовують, всі заблоковані. І таким чином Партія регіонів і Податкова адміністрація, яка керується цією партією, замість того, щоб наповнювати бюджет, щоб створювати робочі місця і щоб годувати українських пенсіонерів, почала наступний етап політичних переслідувань.

Саме це міністерство і саме ця Податкова адміністрація вчора розповсюдила фіктивну і фальшиву інформацію про те, що вони начебто шукають якісь гроші Юлії Тимошенко. Я думаю, що їм вдасться знайти гроші, тільки не Юлії Тимошенко, а Партії регіонів і її керівництва. І вистачить на те, щоб прогодувати не те, що Україну, а ще сусідні країни і заплатити всім європейські пенсії.(Оплески)

Цей виступ є офіційним запитом депутатської фракції "Батьківщина" до Прем'єр-міністра, до міністра доходів і зборів і до голови Податкової адміністрації. Чому Податкова адміністрація почала переслідування проти родини Луценків? Ми вимагаємо зупинити політичні переслідування в країні. Тому що вам не в Європейський Союз, вам ближче Соловки і Сибір – це ваша ідеологія і ваші підходи.


12:53:48
КАЙДА О.П.

Дякую. Шановні колеги депутати, почну з того, що фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" однозначно буде підтримувати цей законопроект, цей соціальний законопроект як і інші соціальні законопроекти, які вносяться в цю сесійну залу як і представниками опозиції, так і іншими, скажімо так, провладними депутатами, але, якщо ці законопроекти дійсно скеровані на покращення соціального забезпечення громадян України.

Адже ні для кого не секрет, і вже згадував попередній виступаючий про те, що кому ми повинні завдячувати так званою пенсійною реформою, кому ми повинні завдячувати медичною реформою, к,ому ми повинні завдячувати реформою в освітній галузі? Саме уряду, Азарова-Табачника. Уряду, який в своїх правах, вірніше, свої права отримав, завдяки Партії регіонів і фракції сталіністів. Які однозначно підтримали цей уряд, який зараз грабує Україну, який знущається над українцями, який знущається над пенсіонерами.

Пригадайте минулий, позаминулий тиждень, коли по три-чотири дні наші пенсіонери не могли отримати своєї пенсії, не могли отримати тих крихт, які вони заробили за ті роки тяжкої праці. І це знову ж таки це є покращення, покращення вже сьогодні.

Натомість знову ж таки той уряд Азарова пропонує своїм же ж підприємствам певні пільги, пропонує знову ж таки збільшення витрат на Адміністрацію Президента, на уряд, на обласні адміністрації, і це за рахунок якраз тих знедолених людей.

Наступне. Сьогодні в порядку денному сесії є декілька законопроектів, які заслуговують першочергової уваги. Це щодо соціального захисту членів сімей загиблих військовослужбовців; це щодо гласності і прозорості у діяльності фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування; це і законопроект, який стосується гуманітарної допомоги, яка застряла завдяки добродійці Королевській; це і законопроект щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів Верховної Ради; це і введення мораторію на ліквідацію та організацію закладів охорони здоров'я; це є врешті-решт скасування пільг.

І тому я звертаюсь перш за все до головуючого, щоби після голосування за поточний законопроект, ви поставили на голосування пропозицію фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" сьогодні розглянути всі законопроекти, які включені в порядок денний. Скажемо так: допоки не буде розглянутий останній законопроект, включений в порядок денний, сесійне пленарне засідання не закривати. Я розумію, що у нас сьогодні оголошено парламентські слухання, але ці законопроекти, які є надзвичайно важливими, потребують першочергового розгляду…

12:57:19
САМОЙЛЕНКО В.П.

Шановні депутати, сьогодні хотів би привернути увагу до одного з положень так званої пенсійної реформи – це до страхового стажу, який становить для жінок – 30, а чоловіків – 35 років.

Скажіть, як можна сьогодні заробити такий трудовий стаж, коли з кожним роком зростає кількість людей, які в пошуках роботи лишають свої домівки, виїздять за кордон у пошуках кращого життя. На сьогодні ця цифра сягнула майже 6 мільйонів. Це наслідок так званих реформ, демократичних перетворень, бажання за будь-яку ціну відмежуватись від Росії, прискорити підписання Угоди про асоціацію з ЄС в ущерб власним економічним інтересам. Натомість влада заявляє, що в Україні особлива увага приділяється питанням розвитку національного ринку праці і виробленню ефективної дієздатної політики зайнятості.

Сьогодні варто запитати, де ж, обіцяний Ющенком, а нині Азаровим і Януковичем, тисячі нових робочих місць. Натомість, ми вже маємо понад 30 тисяч розграбованих, знищених підприємств, майже 27 відсотків безробіття. Скажімо, до так званої незалежності в легкій промисловості, яку ми вже практично уладили, діяло 600 підприємств, на яких працювало 800 тисяч чоловік, тепер дев'ять із десяти стали безробітними. І це варварство продовжується і сьогодні, це видно і на прикладі Житомирщини. Минулого тижня я побував у Лугинському і Романівському районах, єдине підприємство це "Озорянське", яке виробляло торфобрикети, закрито. Одне з найпотужніших підприємств в галузі співпраці з металургією "Кварцит" закрито. Липнецький спиртозавод, який випускає продукцію найвищого ґатунку, закрито, люди залишаються без роботи і зарплати, почали мігрувати до Києва, за кордон. Скажіть, як заробити необхідний трудовий стаж, щоб отримати пенсію? А що село? 4,2 мільйона без роботи, майже на 2 мільйона зменшилась кількість селян, 7000 сіл деградує. Ось вона обіцяна увага до села, його жителів.

На минулому тижні я побував у селах Осники, Горбаші, Новосілки Черняхівського району. Недбала політика можновладців призвела до того, що люди знаходяться у безвихідному становищі. Земля, що раніше належала, передана у руки, і люди не можуть на ній господарювати. І такі дії непоодинокі. Які призвели до того, що в області пішли у вічність такі галузі, як хмелярство, волярство, на грані – ………., тваринництво, вівчарство і свинарство. А це робочі місця, відсутність яких призвела до того, що села обезкровлені, не мають люди роботи і не можуть заробити той трудовий стаж, про який я говорив.

Тому нам сьогодні треба всім прислухатися до порад, і законопроект, який сьогодні ми теж будемо…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Василь Петрович. Сідайте, будь ласка.

Народний депутат Ірина Спіріна, фракція Компартії України.

13:00:38
СПІРІНА І.Д.

Низький уклін тим, хто захищав нас від німецько-фашистських загарбників, всі вони пенсіонери, тому фракція КПУ підтримує всі проекти, законопроекти, що скасовані сьогодні пенсійною реформою. Підвищення пенсійного віку згідно пенсійної реформи 2011 року викликає масове обурення населення. За тривалістю життя Україна має одне з останніх місць у світі, підвищувати пенсійний вік абсурдно та безглуздо, робити це можна тільки після поліпшення системи охорони здоров'я. Однак, систему охорони здоров'я реформатори майже знищили, особливо це гостро відчувається на селі. З таким пенсійним віком та недоступністю медичної допомоги отримувати пенсії буде нікому, на це і розрахована реформа. Влада намагається скоротити дефіцит Пенсійного фонду за рахунок малозабезпечених верств населення, а не за рахунок бюджетної економії.

Насамперед, необхідно зменшити витрати на утримання депутатів-чиновників, а також ліквідувати схеми розкрадання Держбюджету. Крім того, людям старшим за 50 років знайти роботу сьогодні майже неможливо, уряд повинен дати відповідь на ці питання, де працюватимуть люди поважного віку, враховуючи колосальний рівень безробіття сьогодні в Україні, особливо прихованого? А такої відповіді держава запропонувати сьогодні нам не зможе, таким чином підвищення пенсійного віку не наповнює бюджет, а ще і створює цілу низку соціальних проблем. Ганебна пенсійна реформа свідчить про неспроможність держави зробити економіку ефективною, відновити виробництво, щоб бюджет міг забезпечити достойний рівень життя громадян.

Стосовно питання пенсійного забезпечення позиція Комуністичної партії чітка, безкомпромісна і послідовна. Всі мали змогу у цьому переконатися. Прийняття законопроекту про внесення змін до деяких Законів України щодо ґарантування прав на справедливе пенсійне забезпечення та скасування деяких норм пенсійної реформи (2294а), фракція КПУ дозволить відновити соціальну справедливість при призначенні пенсій.

Пропонуємо всім депутатам, кому не байдужа сьогодні доля громадян України, підтримати…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте, будь ласка.

13:04:09
ВІТІВ А.М.

Шановні депутати! Анатолій Вітів, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". От я так дивлюся на зал, і бачу отой ряд, де сидять "великі борці за пенсіонерів", пустий. Оце, напевно, показує їхнє справжнє відношення до пенсійної реформи і до того простого українця, якого вони обіцяли захищати.

Знаєте, отой закон, ота епопея з пенсійною реформою мені нагадує, знаєте, як писав Толстой, "хождение по мукам". Ми п'ятий раз чи шостий ставимо закон про скасування, зменшення, шукаємо найоптимальніші варіанти для вирішення питання. І отой закон, який зараз ставив Литвин чи зараз йде, це є косметичний ремонт. Це не є ідеальний, це не відміна Пенсійної реформи, але це є елемент полегшення життя простих… пересічних українців.

Напевно, всі ви без виключення приїжджаєте у свої округи, і всі ви говорите, що ми проти скасування пенсійної реформи, ми за інтереси простого селянина. Але приходите в зал, ви забуваєте про існування тих людей. Можливо, якщо би зараз ми прийняли закон – пенсію депутатів, чиновників прирівняти до пенсії отого простого українця, напевно, ви би більше шевелилися, бо кожен би почув свою кишеню. Треба любити того простого українця до глибини своєї кишені. А ви про того українця, ви забуваєте, ви думаєте тільки про своє. І зараз зал пустий, я розумію, що сьогодні іде, пара законів ще буде, які стосуються пенсійної реформи і розумію, що ні один не прийме Партія регіонів, вона найде тисячу аргументів, щоби не приймати закон. Треба міняти підхід, давайте думати про людей, давайте, перестаньте думати про свої фірми, про своє збагачення. В нас в Пенсійному фонді велика діра, яка не заповнюється по одній причині, що великі підприємства олігархів від Партії регіонів не платять податки, а тільки отой дрібний і середній бізнес, якого пресує податкова.

Ми маємо змінити підходи: чим більше прибутки, тим має бути більші відрахування в Пенсійний фонд. Давайте відноситися до українців як до людей, а не як до виборців, які відносяться до Партії регіонів. Слава Україні!

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Петро Цибенко, фракція Компартії України.

13:07:07
ЦИБЕНКО П.С.

Фракція комуністів, Петро Цибенко. Шановні колеги, шановні громадяни України! Фракція Комуністичної партії України, послідовно захищаючи інтереси найбільш знедолених верств населення, у тому числі ветеранів, пенсіонерів та інвалідів, завжди голосувала і голосуватиме за поліпш... за всі проекти, спрямованні на поліпшення пенсійного забезпечення, а тим більше спрямовані на скасування пенсійного геноциду і пенсійного Чорнобиля. Проголосуємо за це ми і цього разу.

Ще раз говорю, що робимо це абсолютно систематично, послідовно і свідомо. Наголошую на цьому тому, що дехто з тих, хто рве на собі сорочку сьогодні, ще вчора підписували угоди з МВФ в тому числі і про підвищення пенсійного віку.

Відповідний документ Петро Миколайович Симоненко з цієї трибуни демонстрував. Ми будемо голосувати і за свій законопроект, і за всі законопроекти. Бо розуміємо, якщо збережеться цей пенсійний чорнобиль, якщо збережеться 24 пенсійні закони, то справедливості навіть відносної у пенсійному забезпеченні не буде.

Отже, скасуймо пенсійний геноцид, скасуємо 24 пенсійні закони та запровадимо єдину систему нарахування пенсійного забезпечення.

Ще одне. Наші вітчизняні дьогтьомази, які намагаються радянське минуле спотворити, подати, як суцільні голодомори та Гулаги, постійно скаржаться на тяжку радянську спадщину, то я вам хочу сьогодні сказати, не брешіть. Бо отримали країну з нормальною економікою, яка входила до першої десятки найбільш розвинутих країн світу. На відміну від сьогоднішньої України, яка знаходиться у хвості другої сотні.

І друге. 24 пенсійні закони, це вже досягнення в лапках пострадянської України. Бо радянська пенсійна система була в 100 крат справедливішою, бо в ній не було різниці в пенсійному забезпеченні у десятки разів, як є сьогодні.

Отже, шановні колеги! Підтримаємо законодавчі акти, спрямовані на скасування пенсійної реформи. Хочу сказати, що ця проблема найкраще вирішується через законопроект, який наступним буде доповідати Петро Миколайович Симоненко, я є одним з авторів цього, співавторів цього законопроекту. І тому воно дає можливість повернути якщо не абсолютну справедливість при призначення пенсії, то принаймні хоча б відносно.

Отже, голосуємо за всі законопроекти, в тому числі законопроект Компартії України. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Петро Степанович. Сідайте будь ласка. Обговорення завершено.

Для заключного слова запрошується доповідач, народний депутат України Розенко Павло Валерійович.

13:10:24
РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР". Шановні наші колеги, шановні народні депутати, дуже часто ми чуємо від спікерів провладних фракцій тези про те, що на реалізацію наших законопроектів необхідні додаткові кошти.

Давайте тоді згадаємо одну цифру, яку дає зараз нам Пенсійний фонд. Що від реалізації пенсійної реформи Пенсійний фонд виграв аж один мільярд гривень. Запам'ятали цю цифру, один мільярд гривень?

А тепер відкриваємо "Вісник державних закупівель" і дивимося, а де ж взяти ці кошти? І от два тижні тому "Віснику державних закупівель" було повідомлено, що Вищий адміністративний суд підписав Угоду на будівництво свого нового офісного приміщення на суму один мільярд 300 мільйонів гривень.

І от давайте, колеги народні депутати, зараз не уходити від відповідальності, а не терезах у нас сьогодні два рішення. Перше – відновити пенсійні права науковцям, чорнобильцям, жінкам, військовослужбовцям, всім категоріям пенсіонерів. І на других шальках терезів – побудувати будинок для Вищого адміністративного господарського суду.

От хто з вас прийме яке рішення? Мені от дуже цікаво зараз на це подивитися. Ми сьогодні зобов'язані підтримати це рішення. Ми пропонуємо вам компроміс. Сьогодні це лунало з трибуни Верховної Ради України. Ми пропонуємо, давайте ухвалювати цей законопроект, давайте відновимо права наших пенсіонерів і давайте скасуємо систему спец.пенсій для VIP-пенсіонерів. І створимо на базі цього законопроекту робочу групу в комітеті і там справді відпрацюємо до другого читання всі пропозиції, які можемо внести в цей законопроект. Це компроміс.

Бо, якщо ми сьогодні не ухвалимо це рішення, фракція "УДАР" обіцяє вам вносити ці законопроекти до того часу, поки вони не будуть ухвалені, ми будемо наполягати на ухваленні цих рішень. Бо у нас таке враження, що Партія регіонів свідомо не хоче піднімати пенсії для наших українців, для наших пенсіонерів. Бо багатого пенсіонера – він йде на виборчу дільницю і голосує серцем, голосує розумом, а от бідним пенсіонером дуже легко маніпулювати. Президент вийде на трибуну і скаже: "У нас така класна політика, я вам по 100 гривень до пенсії додам". І пенсіонер, да, звичайно, він бідний, він нещасний, і він буде думати про те, що Президент фактично дав йому цю подачку. Мова йде про банальний підкуп голосів, мова йде про банальне небажання піднімати пенсії нашим громадянам. Ми…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Після завершення буде репліка.

Заключне слово співдоповідача – голови Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Сушкевича Валерія Михайловича.

13:13:49
СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую. Шановні колеги, ще раз хочу сказати, комітет практично, безумовно, підтримав ситуацію, яка пов'язана з тим, що торкається ліквідації наслідків пенсійної реформи, так званої пенсійної реформи. І в цій ситуації, яка сьогодні є по голосуванню, я прошу підтримати рішення комітету. Рішення Комітету також з питань соціальної політики, який також активно підтримав цей законопроект.

Мова йде про те, щоб ми сьогодні реально передбачили соціальну справедливість при нарахуванні пенсій, щоб ми передбачили те, що торкається питань, пов'язаних з поверненням тих чинників пенсійного забезпечення, які були до пенсійної реформи, і інші питання, які стосуються і чорнобильців, і військовослужбовців, які системно сьогодні пропонуються автором законопроекту вирішити з точки зору покращання пенсійного забезпечення.

Хочу сказати, це особливо важливо сьогодні, коли, на жаль, від урядових інституцій немає жодної конструктивної, реальної пропозиції по вирішенню цих питань. Прошу підтримати цей законопроект від імені комітету. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для репліки надається народному депутату Олександру Кузьмуку.

13:15:19
КУЗЬМУК О.І.

Шановні колеги! Я вдячний автору законопроекту про його турботу про військовослужбовців і їхніх майбутніх пенсій, як за всіх пенсіонерів. Але якщо б я міг повірити в щирість.

Посил на те, що погодило Міністерство оборони от зараз в перерві не знайшло підтвердження. І скажу чому. Була пенсія до реформи після 20 років служби (це в 17 років приходить в військовий інститут і в 37 виходить на пенсію) в розмірі 50 відсотків, плюс 3 відсотки за кожен рік.

Сьогодні, якщо прослужив 21 рік і 6 місяців, він отримує 53 відсотка і 3 відсотка за кожен рік.

Но при підготовці таких законопроектів треба читати статтю 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців"…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Мохник, фракція "Свобода". Слово для репліки. У відповідь.

13:16:42
МОХНИК А.В.

Андрій Мохник, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Шановні українці! Ми сьогодні з вами в сесійному залі бачимо ту вакханалію, яку влаштували сталіністи, прославляючи ненависний совєцький окупаційний режим. Вони досі не можуть змиритися, що та Україна, яку вони мордували, та Україна, яку вони окуповували, та Україна, яку вони морили голодом, вона є незалежною державою, і час їхній завершився.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" внесло в Верховну Раду України проект Закону про заборону комуністичної ідеології в Україні, так як це має бути в будь-якій європейській країні. Наприклад, в Республіці Польща заборона комунізму прописана в конституції країни. І я думаю, недалекий той час, коли комунізм в Україні буде заборонений навіки вічні. Слава Україні! 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Переходимо до прийняття рішення.

Шановні народні депутати, ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 2072а) про внесення змін до деяких законів України (щодо гарантування прав на справедливе пенсійне забезпечення та скасування деяких норм пенсійної реформи) для прийняття за основу. Прошу народних депутатів голосувати.

13:18:16

За-210

Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 3, "Батьківщина" – 85, "УДАР Віталія Кличка" – 37, "Свобода" – 35, Компартія України – 30, позафракційні – 20.

Немає коментарів:

Дописати коментар