22 квіт. 2011 р.

ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЕ

Сесійна зала Верховної Ради України
20 квітня 2011 року, 10.00 година
Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН



10:04:04
КІНАХ А.К.
Шановні народні депутати, шановні співвітчизники! В Україні відбувається міжнародна конференція, яка присвячена 25-річчю Чорнобильської катастрофи. Безперечно і безумовно те, що Чорнобильська катастрофа – це планетарна трагедія, аналога якої в світі не було. Забруднено близько 200 тисяч квадратних кілометрів території навколишнього середовища, біля 5 мільйонів гектарів сільськогосподарських угідь. Сталося сотні тисяч людських трагедій.
Міжнародна конференція, яка проводиться по ініціативі Президента України, спрямована в першу чергу на консолідацію дій, зусиль міжнародного співтовариства, відповідальних дій влади при підтримці та контролю з боку суспільства. Однозначно для нас має принципове значення не тільки вирішення питання пошуку фінансово-матеріальних ресурсів для створення чистого навколишнього середовища на території Чорнобиля, для нас має принципове значення сконцентрувати світову науку, український дуже болючий, гіркий досвід. І на основі спільних дій уряд України, Верховна Рада України повинні розробляти, затверджувати за участю міжнародного співтовариства серйозну довгострокову програму по кінцевій ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, по постійному моніторингу, впливу на навколишнє середовище і людей, відпрацювання всіх засобів ефективного соціального захисту і підтримки сотням тисяч людей, які постраждали від Чорнобильської катастрофи.
Така програма повинна бути розроблена і затверджена, забезпечена кадровими, фінансовими, матеріальними ресурсами і, безумовно, повинна виконуватися. І це наше спільне завдання. Україна і надалі буде зміцнювати дії по підсиленню заходів ядерної безпеки, тісно співпрацювати з МАГАТЕ. Одночасно необхідно суттєво підсилити нашу політику енергоефективності, альтернативних джерел енергетики. Завдання такого стратегічного масштабу можуть бути виконані тільки на основі концентрації нашої політичної волі, розуму та відповідальності. Дякую за увагу.



10:32:08
ШЕРШУН М.Х.
Микола Шершун, фракція Народної Партії.
Шановний Голово, шановні колеги!  В державній політиці щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи слід змінювати акценти. Саме така теза звучить не з вуст чиновників, а в словах ліквідаторів, мешканців шести забруднених районів Рівненщини та науковців, які нещодавно зібралися на обговорення спільних проблем.  В результаті чорнобильці наголосили, що втомилися носити той статус, не бажають  вони такої долі своїм дітям, онукам і правнукам.  Тому і підготували відповідне звернення до Президента та  Уряду України   з проханням цілковито виконати рекомендації парламентських  слухань від 4 квітня цього року. Бо саме в них чітко закріплено, що постраждалі території слід розглядати не як зони постійного радіаційного забруднення,  а як перспективні райони, здатні зайняти гідне місце в українській економіці.
Тому головним завданням державної політики  має стати екологічне оздоровлення забруднених територій. Адже Полісся – це регіон  з сприятливими природними умовами для ведення рослинництва і тваринництва, а головне  ревелітація  територій  сприятиме оздоровленню населення. Відповідно менше доведеться виділяти коштів на лікування чорнобильців,  переселення із забруднених міст тощо.
Як приклад, за перших 4 роки після аварії на Рівненщині було провапновано  40 тисяч гектарів земель і вже  в 1997 році нормативи допустимого  рівня забрудненості сільськогосподарської продукції були зменшені втричі, задумайтеся. Сьогодні ж про оздоровлення  землі забули і за останні роки кількість забруднених проб АПК виросла аж на цілих  3 проценти.  Висновок: саме хімічна меліорація, вапнування  та інші заходи, це перспектива для відродження територій, які як я зазначив вище, мають зайняти гідне місце в    економіці держави.
Безперечно, супроводження вищезазначених заходів і активне  втілення політики відновлення екологічного  стану забруднених територій, матиме ефект тільки тоді, коли хтось конкретно буде  за це відповідати. Рано, чи пізно, ми повернемося до питання створення  єдиного державного централізованого органу з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Дуже хочеться вірити, що уряд прислухається до пропозицій, прохань, вимог представників усіх 6 забруднених районів рівненської області, бо впевнений, що в їхніх словах істина, яка знайде як я переконаний, своє підтвердження.  І на великому   форумі з вирішення  Чорнобильських проблем, який проходить в місті Києві за ініціативою і безпосередньою участю Президента України Віктора Федоровича Януковича. Дякую!


Немає коментарів:

Дописати коментар