22 квіт. 2011 р.

ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ТРЕТЄ

Сесійна зала Верховної Ради України
22 квітня 2011 року, 10.00 година
Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН


13:35:34
КОРЖ В.Т.
Шановний пане головуючий, шановні колеги! До мене звернулися депутати Ріпкинської районної ради, моєї рідної Чернігівщини, щодо врегулювання конфліктної ситуації, створеної, в тому числі, і за участю Верховної Ради України.
Ситуація дуже проста. Є діючі закони, якими передбачені конкретні виплати, але грошей на виплати не передбачено у державному бюджеті. Не передбачено – це таке хитре сучасне пояснення того, що треба виплатити, але не треба виплачувати, бо воно не передбачено, не само по собі, а конкретно діючою правлячою коаліцією на чолі з Партією регіонів. Згідно із Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" мешканці  забруднених територій мають пільги та повинні отримувати компенсації, проте не отримують.
Аналогічна ситуація щодо виплат дітям війни, зумовлених Законом "Про соціальний захист дітей війни". Отож люди, яким передбачено законом і не передбачено фактично, звертаються до суду і суд, спираючись на відповідний закон, виносить рішення виплатити лише по одному  Ріпкінському району Чернігівщини от початку року у суді зареєстровано 4 тисячі 250 адміністративних позовів. До Пенсійного фонду  і Управління праці та соціального захисту населення  районної державної адміністрації  щодня надходить майже півтори сотні  виконавчих листів.
Адміністратори вимушені виплачувати зазначені у судових рішеннях кошти, хоча  вони ніяк не передбачені кошторисними призначеннями  цих установ. Законослухняні громадяни вдруге і втретє подають до суду поза як  судові ухвали  задовольняють вимоги позивачів лише на піврічний термін. До того ж громадянам  з однаковими пільгами виплачують  різні суми компенсації.
Люди мають підстави нарікати, адже  Ріпкінщина суттєво постраждала від аварії на ЧАЕС. 72 із 118 населених пунктів району віднесено до забруднених територій. Та і  як пояснити людям цю ситуацію, якщо законом передбачено, то це ще не означає, що має бути виконано.
Депутати Ріпкінської районної ради  шостого скликання на своєму нещодавньому     засіданні  одноголосно проголосованим рішенням звернулись до мене з проханням оприлюднити  і вчинити кроки, які припинять компрометувати закон і законодавців…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка. 

КОРЖ В.Т.  … що я і виконую і наполягаю вважати цей виступ  як депутатське звернення до  Прем`єр-міністра України Миколи Азарова. Дякую за увагу.

14:01:27
КАРМАЗІН Ю.А.
Юрій Кармазін,  Партія захисників Вітчизни. Шановний український народе! Я щиро вітаю вас з наступаючим Великоднем. Бажаю добра, щастя, терпіння. Але в цю Страсну п’ятницю все-таки замислююсь і всі, очевидно, мають замислитись, як ми живемо, що ми робимо, що зробили. Сьогодні зранку я намагався переконати цю сесійну залу в тому, що незаконно обкрадаються пенсіонери через відкликання і переставання дії Конституції і чинних законів актами клерка, які взагалі не є нормативно-правовими.
Зараз хочу звернути вашу увагу не на проблему прапорів. Бо проблема прапорів, це відволікаючий маневр всього-на-всього. Він зроблений недолугими людьми, які не хочуть думати про, або хочуть відволікти від інших проблем.
Хочу зацитувати вам лист інвалідів Великої Вітчизняної війни, які від імені рядового і сержантського складу говорять про відношення держави до них. Вони говорять про те, що ніхто не підтримує пострадавші категорії учасників боевых действий, инвалидов Отечественной войны, солдат.
Тех, кто на своих плечах вынес тяжелейшую, черновую фронтовую работу. Тех, которые, будучи прикованными к постели с ампутированными конечностями, другими тяжелейшими ранениями получают пенсию со всеми надбавками в пределах до 2 тысяч гривен. А многие еще меньше. И в настоящее время их продолжают не замечать. Они говорят, что они существуют. Я цитирую письмо Дедушкина Федора Филимоновича, I группы инвалида, Радченка Ивана Николаевича. Это жители города Киева.
Что они требуют, чтобы, я прошу вас считать мое выступление депутатским запросом, чтобы Премьер-министр Азаров дал ответ. Исходя из какой государственной целесообразности только для инвалидов рядового и сержантского состава продолжают применять перечисления трудовых пенсий в средний заработок по отраслям народного хозяйства Украины за 2002-2005 годы? В то время, когда с 1 января 2008 года всем пенсионерам этот показатель применяют за 2006 год. Они требуют, чтобы разъяснил Премьер-министр и применил меры к исправлению ситуации, чтобы инвалидам Великой Отечественной войны рядового сержантского состава в текущем бюджетном году пересчитали трудовые пенсии по Закону о пенсионном обеспечении лиц, уволенных в запас с учетом показателя средней зарплаты по отраслям народного хозяйства…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Анатолійович, завершуйте, лаконічно, будь ласка.

КАРМАЗІН Ю.А. Я завершую. Я прошу вважати мій виступ депутатським запитом і я звертаю увагу уряду на те, що проблемою захисту інвалідів, учасників війни, учасників війни в Афганістані, інших збройних конфліктів, чорнобильців уряд не займається, займається відписками. Точно так же і по депутатам.
Прошу вважати мій виступ депутатським запитом. Дякую.

14:05:16
СЕМИНОГА А.І.
Анатолій Семинога, голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.
Користуючись нагодою, хочу привітати всіх співвітчизників з прекрасним святом Великоднем, побажати всім Божого благословення, добра і щастя.
Не дивлячись на те, що всі ми готуємося до прекрасного свята, цей тиждень проходив під знаком підготовки до відзначення 25-ої річниці Чорнобильської катастрофи. Увага не лише української, але й світової громадськості була прикована до Конференції донорів зі збору коштів на фінансування  чорнобильських проектів, що відбувалася в Києві 19 квітня. Все це відбувається на фоні нещодавніх подій на Японській атомній станції "Фокусіма-1". Як вже відомо, вдалося отримати гарантії від міжнародних донорів на більш ніж 450 мільйонів євро внесків до Чорнобильського фонду "Укриття". З огляду на це, є вагомі сподівання, що нарешті повний, безпечний конфаймент разом із супутніми об'єктами, призначеними для перетворення Чорнобильської атомної станції на екологічно безпечну систему, буде завершений і введений в експлуатацію в 2015 році.
Звичайно, технічна сторона ліквідації наслідків масштабної техногенної катастрофи на планеті  вкрай важлива, але не менш важливим є  соціальний аспект подолання наслідків аварії.
Деякі статистичні дані. Нині статус постраждалий на Чорнобильській катастрофі  мають 2 мільйона 210 тисяч 105 осіб,  українців, серед них майже  півмільйона діти.  Станом на 01.01. 2011 року  перебувають на обліку  255 тисяч 862 учасників  ліквідації  наслідків аварії. 1 мільйон  954 тисяч  743 потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них 482 тисячі 357 потерпілих – це є діти. Серед  112  тисяч 728 осіб інвалідність, яка пов'язана з  Чорнобильської катастрофою, має майже    65 відсотків  учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи. Спостерігається тенденція  до стрімкого зростання чисельності віднесених до першої категорії, тобто інваліди, як за рахунок учасників ліквідації аварії,   так і  за рахунок потерпілих. Якщо 1991 році таких інвалідів налічувалося  близько 2 тисяч, то сьогодні  це майже 112 тисяч дорослих, а серед них 2 тисячі 800 потерпілих дітей-інвалідів.
Виходячи з цього, мені здається, що  я сумна статистика є вражаюча і  нагадує    фронтові зведення. Виходячи з цього, мені здається,  зовсім  недоречним сьогодні внесений Кабінетом Міністрів   законопроект 7262 про гарантії держави щодо  використання…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

СЕМИНОГА А.І.   …саме цим  законопроектом сьогоднішня влада намагається змінити  статус чорнобильців, який затверджений   на рівні законодавчому, і перенести  його на рівень поставно Кабінету Міністрів. Я вважаю,  що ці речі є недопустимими, і це не лише моя думка, а думка тисячі  чорнобильців, які  присилають сьогодні листи у комітет і Верховну Раду. Я звертаюсь до Кабінету Міністрів з пропозицією відкликати даний законопроект  і прошу мій виступ вважати депутатським зверненням. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту Постанови про встановлення мораторію на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги (реєстраційний номер 8155).

11:57:56
За-119
Рішення не прийнято.
По фракція? Будь ласка, по фракціях. Партія регіонів – нуль, "БЮТ – "Батьківщина" – 63, "Наша Україна – Народна самооборона"  - 24, комуністів – 25, "Реформи заради майбутнього" – 2, Народна партія – нуль, позафракційні – 5.

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу заходити до сесійної зали. Будемо продовжувати засідання.
Розглядається питання – проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" щодо підвищення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Реєстраційні номери законопроектів 8180 і 8180-1.
По першому законопроекту –  Ветвицький. Будь ласка.

12:29:38
ВЕТВИЦЬКИЙ Д.О.
Уважаемые коллеги, речь идет о законопроекте 8180, в котором я предлагаю увеличить прожиточный минимум для людей, которые лишились работоспособности и повысить его в следующих размерах. С 1 апреля – до 800 гривен, вместо 764 гривны. С 1 октября – до 900 гривен, вместо 784 гривны. И с 1 декабря – до 1000 гривен.
На сегодняшний день сложилась ситуация… есть вопрос, на который не может дать ответ ни один народный депутат Украины, ни Премьер-министр, ни члены правительства, ни Президент Украины. Этот вопрос – как прожить на 750 гривен минимальную пенсию. Не дав ответа на вопрос о том, как жить сегодня пенсионерам на 750 гривен, мы не сможем провести никакие пенсионные реформы.
Я уверен, пенсионная реформа не была поддержана гражданами Украины, многими народными депутатами Украины, в первую очередь пенсионерами. Три миллиона человек получают минимальную пенсию – 750 гривен. Реформа пенсионная не была поддержана потому, что в предложениях по пенсионной реформе не было ничего сказано о том, как будет повышаться минимальная пенсия, как государство научится уважать старших людей, пенсионеров, которые проработали по 35-40 лет на производстве или врачами или учителям, или учителями, мы знаем все таких людей и им 750 гривен как раз те, деньги, которых хватает на сегодняшний день при повышении цен в основном на оплату коммунальных услуг и 200 гривен остается на продукты питания, речь не идет уже о том как содержать себя, как покупать лекарства, как покупать…

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, будемо приймати рішення.
Я ставлю на голосування  пропозицію про включення до порядку денного  законопроектів за номером  8180, 8180-1 – про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" (щодо підвищення  розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність).  Прошу голосувати.

12:41:37
За-91
Не включено.
Розглядаємо питання …

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. По фракціях.

ГОЛОВУЮЧИЙ. По фракціях. Партія регіонів – не голосувала, "БЮТ" – 48, "Наша Україна" – 13, комуністів – 25, "Реформи" – 1, Народна Партія – 0, позафракційні – 4.

2 коментарі:

  1. Вопрос ко всем: как заставить депутата прожить на 750 гривен в месяц?! А надо заставить. Не ужели мы народ Украины состоим из одного быдла? которое использует кучка в 300 едениц

    ВідповістиВидалити