8 квіт. 2011 р.

ЗАСІДАННЯ ДВАДЦАТЬ СЬОМЕ

Сесійна зала Верховної Ради України
8 квітня 2011 року, 10.00 година
Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України  А.І.МАРТИНЮК


10:50:28
ПРОКОПЧУК Ю.В.
Юрій Прокопчук, "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина", Рівненщина.
На фоні голосних заяв про покращення життя вже сьогодні, урядом Януковича планується відмінити статус зон, що постраждали від Чорнобильської аварії по ряду районів північних областей. Зокрема не тільки це стосується вже дорослого населення, а й дітей.
Чи знаєте ви, що сьогодні в Рівненській, Волинській області більше 70 тисяч дітей не харчуються, тільки із-за того, що тендер в незаконний спосіб виграла якась там фірма "Авіка". Вона відома тим, що прославилась саме скандалами в Збройних силах України. І які будуть конкретні дії з вашого боку, з боку Міністерства внутрішніх справ, прокуратури для того, щоб відновити харчування дітей, а корупціонерів притягнути до кримінальної відповідальності. Єдине тільки, дайте конкретну відповідь, не розпливчату. Чи, може, вже почали на дітях економити? Дякую.

НАДРАГА В.І. 
Шановні колеги,  я хотів би сказати, щоб не сприймали сьогодні в цій залі  мій виступ, як те, що, так би мовити, якогось зухвалого оптиміста. Ні,  я намагаюсь довести вам, що робить уряд, що робив протягом 2010 року, що  робить в 2011, і  які перспективи на  2012 в тій частині, якій сьогодні йде наша розмова.  І тому я хотів би наголосити, що, я вважаю, насправді  у минулому році нам вдалося на  17 відсотків  підняти реальну заробітну плату. Ми зробили дієвий механізм  отримання і дуже ліберальні умови отримання  житлових субсидій. Ми сьогодні маємо ситуацію, що, незважаючи на все, що у світі іде фактичне скорочення заробітних плат і розмірів пенсій,   ми продовжуємо збільшувати  їх щонайменше  на рівень інфляції, а то і більше. І тому  сьогодні все, що робиться, і  є головною метою моєї зустрічі з вами, щоб доповісти вам, шановні депутати,  що робиться, як розуміється, і куди йдемо.
Що ми будемо робити в 2011 році як Міністерство соціальної політики по своєму, так би мовити блоку?
Ми вважаємо, що головним, що є, це безумовно реформування системи соціального захисту для того, щоб людина отримувала допомогу в залежності від його матеріальних статків, бо, на превеликий жаль, ми  маємо великі категорії громадян, в яких є і ті, хто отримує, тому що йому потрібно, і ті, хто тільки за статусом це отримують.
Хоча я хотів би наголосити, що змін в соціальному забезпеченні ветеранів війни, чорнобильців, учасників інших військових конфліктів, людей, маючих особливі заслуги перед Батьківщиною, ми не бачимо можливості і необхідності змінювати. Все інше держава повинна витрачати, виходячи з того, наскільки  кошти життєво…

13:35:54
ПОТАПЧУК М.Л.
До нас як народних депутатів України звернулися за дорученням колективів голови Володимирецької, Сарницької, Добровицької, Березненської, Рокитницької      райспоживспілок Рівненської області, Камінь-Каширської,  Волинської області та інші керівники щодо корупційного проведення 17.02.2011 року міністром соціальної політики України, Міністерством соціальної політики України  тендера на закупівлю послуг з організації харчування більше 70 тисяч  дітей чорнобильців. 
За інформацією заявників, переможцем в тендері незаконно   визнано дніпропетровське  ТОВ "Авіка", пропозиція якого була більшою від пропозицій райспоживспілки  на суму понад 10 мільйонів гривень. Дане рішення заступник міністра праці та соціальної політики України   Дзюбак, голова тендерної комісії він же, вважає справедливим, а відмову райспоживспілкам пояснює поданням ними в неповній формі деяких довідок для  участі у  тендері. Така формальна відмова тягне за собою вагомі збитки, які будуть нанесені держбюджету.
Вказане товариство не має  взагалі в перерахованих районах матеріальної  бази, спеціалістів, відчувається відсутність  у них організаційного та виробничого досвіду, незнання  взятих на себе обов'язків. Саме через це, з вини товариства "Авіка", з 1 квітня   поточного року, у вищеназваних районах припинено харчування близько 70 тисяч дітей чорнобильців. Згадані райспоживспілки десятиріччям  займались харчуванням дітей, за свої кошти створили міцні матеріально-технічні бази в шкільних їдальнях. Про їх роботу можна почути тільки хороше від батьків та дітей.  В той же час товариство "Авіка", яке раніше займалось  харчуванням військових Збройних Сил України, через неякісне надання     послуг було відсторонено від даного процесу.
Виходячи із вищенаведеного,   переконливо просимо  викладені факти, у встановленому законодавством  порядку відмінити результати корупційно проведеного тендеру, притягнути до відповідальності винних у фальшуванні результатів  тендеру,  надати дозвіл райспоживспілкам для продовження харчування до кінця навчального року. Це посилання я за дорученням свої колег, 26 народних депутатів з різних фракції, які підписалися, надсилаю і прошу  рахувати як запит до Генеральної    прокуратури, до віце-прем'єра міністра України соціальної політики Сергія Тігіпка і до голови Антимонопольного комітету України.

14:10:13
ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.
Андрій Павловський, "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина".
Шановні співвітчизники, вчора Янукович послав українському суспільству пусті слова, пусті речення, хоча     наше суспільство потребує відповіді на нагальні питання.
Прості люди хочуть знати, як їм зараз виживати, коли продовжується шалене зростання цін на саме необхідне – на продукти харчування, на комунальні послуги. Відповідні на ці питання ми не почули.
 І не почули відповіді Президента, чому уряд не виконує Закон про оплату праці? Чому маніпулює з єдиною тарифною сіткою,  в результаті чого всі бюджетники не доотримують щонайменше 300 гривень? А кваліфікованим вчителям, лікарям, вченим не доплачують по 700-800 гривень і більше. З 1 квітня мінімальна заробітна плата 960 гривень. А посадовий оклад по першому тарифному розряду в порушення закону – 625, різниця 335 гривень.
І я хотів би навести приклад вчителя вищої категорії. Зараз уряд Азарова йому виплачує 1325 гривень основного окладу. Хоча по Закону про оплату праці цей оклад мусить бути з 1 квітня 2035 гривень, різниця - 710 гривень не доотримують кваліфіковані вчителі. Теж саме і лікарі. Хірург вищої категорії зараз має оклад 1512 гривень, має по Закону про оплату праці отримувати 2323 гривні, різниця - 811 гривень. На такі суми обкрадає уряд Азарова кожного бюджетника.
Хотів би сказати, що продовжують знущатися над працюючими пенсіонерами. При перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам всупереч закону влада застосовує показник середньої зарплати 2007 року, - а це 1198 гривень. Хоча по закону повинні зараховувати середню плату за попередній рік, за 2010, - а це 2239 гривень. Таким чином, кожного пенсіонера працюючого нинішня влада обкрадає щонайменше на 1041 гривню. І цього їм мало.
Зараз у Верховній Раді законопроект, який суттєво обмежує або взагалі ліквідує соціальні виплати і пільги 16 категорій  громадян, починаючи від чорнобильців, афганців, учасників бойових дій і закінчуючи міліціонерами, шахтарями і так далі.

14:16:45
МОСТІПАН У.М.
Шановні виборці! Вийти на цю трибуну мене змусило звернення людей похилого віку, які поневіряються у судах місяцями, а то і роками, захищаючи свої права на законні соціальні виплати. Давно набрали чинності закони України, які передбачають значно вищі соціальні виплати для дітей війни, чорнобильців, військових, пенсіонерів, а фактично їм застосовуються занижені нарахування.
Практика показує, що в Україні чомусь рішення суду має вище значення, ніж закони України. Ось і пішли наші пенсіонери до суду. А це люди поважні, яких держава запустила по великому судовому колу. Добре, що ще в декого з них залишилися сили. Саме на таких немічних людях зараз і економить держава. Вони дійсно, ці люди, які пішли до суду, отримують якісь виплати, а всі інші, яким законодавством це передбачено, жодної копійки не отримують.
Крім того, у даний час гроші на цих, знову ж таки, немічних людях заробляють адвокати, нотаріуси, які пишуть їм позовні заяви і беруть за це по 300-500 гривень. Що ж виходить? Що відбувається? Виходить таким чином, що, спасаючи державний бюджет, ми знову ж таки знущаємося над нашими людьми.
Зупинюсь ще на одній проблемі, на пенсійній, яка набирає також судових обертів. Це перерахунки пенсій працюючим пенсіонерам, яким для розрахунку пенсій невірно застосовується середньомісячна заробітна плата за 2007 рік, що зменшує розмір пенсій в середньому на 400 гривень у кожному випадку. Кількість таких звернень до суду стрімко зростає. А причина – невірне застосування статті 40 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування ".
Останнім часом, після законодавчих змін, які сталися в Адміністративно-процесуальному кодексі, для людей настало чергове випробування. Зміна у підсудності такої категорії справ значно ускладнює права громадян на звернення до суду. І хочеться сказати, що якщо раніше люди, після звернення до суду, отримували компенсацію за три роки, то тепер вони можуть одержувати таку компенсацію лише за шість місяців. І якщо дивитися на ті рішення судів, які зараз виходять, то виходить таким чином, що одержують вони компенсацію, але компенсація уже потім на послідуючі місяці не розповсюджується. Таким чином судові рішення …

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

МОСТІПАН У.М.  …закони, то есть більші права ніж закон.
Я би хотіла, щоб моє сьогоднішнє звернення було депутатським зверненням до віце-прем'єр-міністра соціальної політики Тігіпка Сергія Леонідовича.

Немає коментарів:

Дописати коментар